Проектът за хидроенергийната каскада "Горна Арда" не е замразен, въпреки че началото на строежа се бави вече почти година. Това обясни пред "Хоризонт" председателят на Управителния съвет на компанията "Горна Арда" Вернер Казагранде

Проектът за хидроенергийната каскада "Горна Арда" не е замразен, въпреки че началото на строежа се бави вече почти година. Това обясни пред „Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на компанията "Горна Арда" Вернер Казагранде.

Имаме нужда да направим още проучвания

за да разберем какво точно трябва да се построи, но това не означава, че проектът е замразен, каза Вернер Казагранде. 

"Съгласен съм, че отстрани може да изглежда и така, но има и много подготвителна работа, което не се вижда, но тя трябва да бъде свършена преди да се види крайният резултат. В момента си взаимодействаме с много български институции, като например министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие, за да установим законовите положения, свързани с осъществяването на проекта. Така че отстрани изглежда, че като че ли не се случва много, но всъщност ние работим и не сме загубили своя оптимизъм, 

че ще доведем проекта до успешен край,

каза Вернер Казагранде

Вернер Казагранде каза също, че другият инвеститор в проекта - НЕК, която има дял от 30% на този етап, няма да отделя средства за каскадата: Към момента EVN е готова да финансира изцяло периода на разработване на проекта със собствени средства, така че на първо време НЕК няма нужда да участва с пари.

Все още не ясно и колко ще струва каскадата, тъй като сумата от 350 млн. евро е посочвана въз основа на допускането, че ще бъде изграден старият проект с 3 много големи язовира.

Каскада "Горна Арда"

С цел да се усвои наличният голям хидроенергиен потенциал в горното течение на Арда, се предвижда изграждането на три нови хидровъзела - Мадан, Ардино и Китница.

Подготвителните работи по изграждането на най-горното стъпало - язовир и ВЕЦ Мадан започват още през 1999 г, а веднага след това започват и интензивни работи по строежа - звършват се взривни работи по основите на бъдещата язовирна стена, пробити са отбивните тунели, изграден е бетонов възел и др. 

Малко по-късно проектът е замразен, поради фалита на турският акционер в компанията "Джейлан холдинг" и възникналите спорове между съдружниците - НЕК и наследниците на фалиралия турски холдинг.

На 19 юли 2010 г. в сградата на българското посолство във Виена е подписан акционерен договор за изграждане и експлоатация на хидроенергийната каскада "Горна Арда", уреждащ основата за сътрудничество между НЕК и EVN. В момента се работи интензивно по техническото препроектиране. 

В няколко етапа на развитие в тази част на поречието, трябва да се изградят три язовира и централи (Мадан, Ардино и Китница) с обща мощност до 170 мегавата. Над 400 гигаватчаса електрическа енергия годишно ще влизат от тези централи в българската електропреносна мрежа, като това количество покрива нуждите от електроенергия на над 100 000 домакинства.

Този хидроенергиен проект е една важна стъпка в посока на използване на възобновяемите енергийни източници в България и подобряване на енергийната независимост на страната.

Източник: БНР, "Укипедия"