Европейския център по киберпрестъпност на Европол и МВР започват акция срещу прането на пари с помощта на т.нар. "финансови мулета"

Повече от 90% от транзакциите към банкови сметки на "финансови мулета" са свързани с киберпрестъпления. Незаконно придобитите парични средства често идват от извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване/електронна търговия, измами при плащане с карта, компрометиране на бизнес електронна поща и други. Това се казва в новата кампания на МВР и Европол срещу прането на пари чрез т.нар. "Финансови мулета".

Това е съвременен феномен, необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства.

Какво означава "финансово муле"?

Физическо или юридическо лице, което, в поръчение на трети лица, прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.

"Финансовите мулета" са предварително набрани от киберпрестъпниците с цел превеждане на откраднати пари. За участието им се обещават комисионни, дават им се пари в брой, с които да регистрират банкови сметки в различни валути.

Дори "финансовите мулета" да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства (киберпрестъпност, при разплащане и онлайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н.), техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват "изпиране" на пари, които са нелегално придобити.

Ако бъде установено, че извършвате дейност като "финансово муле", дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. Създавате си също лоша банкова репутация, което ще се отрази при кандидатстване за кредит и други взаимоотношения с банковите институции.

Как се набират "финансови мулета"?

Набират става по два основни начина: 

1. чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари;
2. чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:

- чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (например "парични преводи");
- чрез онлайн публикации;
- чрез директен подход - личен контакт или чрез имейл;
- чрез социални мрежи (публикации в затворени групи);
- чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (Whatsapp, Viber и т.н.)

Кои лица най-често стават "финансови мулета"?

Търсещи допълнителна работа, безработни, студенти, хора в затруднено финансово положение, туристи. Предимно мъже на възраст 18-45 години.

За какво да внимаваме?

Може да познаете, че се опитват да ви привлекат за „финансово муле“ по следните особености:

- Ако комуникацията между вас и лицето, което отправя предложението, протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата, използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
- Обяви и реклами от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни или национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси и др.
- Работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки;
- Конкретните задължения за работно място не са описани;
- Работната позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит;
- Всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн. Офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия;
- Основното правило за започване на работата е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?

Ако една история звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е!

Бъдете много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните мрежи с лица, обещаващи печалба на лесни пари.

Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща.

Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас да разберете дали те са реални.

Никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на непознати лица.

Какво да правя?

Ако сте получили имейли от този тип, не реагирайте на тях и не кликвайте върху линковете в съобщенията.

Ако след като прочетете тази брошура се съмнявате, че сте станали финансово муле, веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията.