Открийте размера на гумите на Вашия автомобил.

Открийте размера, отбелязан върху Вашата гума

Разгледайте страницата на някоя от гумите и си запишете отпечатаните там цифри и букви. Тази информация ще Ви позволи да търсите гуми, подходящи за Вашия автомобил.
 
Какво означават тези букви и цифри?

Широчина на гумата или широчина на профила
Широчината (или дебелината) на гумата в милиметри се измерва от най-издадената точка на външната страница на гумата до най-издадената точка на нейната вътрешна страна.

Пропорционално съотношение

Пропорционалното съотношение е отношението между височината на профила (страницата) и широчината на гумата. Колкото по-малко е това съотношение, толкова по-малка е височината на профила, което означава по-добро поведение в завои, но по-твърдо возене.

Конструкция

Указва вътрешната конструкция на гумата. Това може да бъде R „Радиална“, както при повечето гуми, или D за „Диагонална конструкция“, или пък B за  „опоясена“ гума.*

Диаметър на колелото

Това число е в цолове и указва диаметъра на колелото (джантата), за която е предназначена гумата.

Товарен индекс

Указва за каква максимална товароносимост е сертифицирана гумата при максимално безопасно налягане в нея. Цифрите се отнасят за таблица, указваща товароносимостта на гумата. Например 97 = 730 кг (1609 фунта).

Таблица на скоростните индекси

Указва максималната безопасна скорост, при която гумата е сертифицирана да носи товар при определени условия. Скоростните индекси са от A (най-ниския) до Y (най-високия), с едно изключение: H е между U и V. За да намерите максималната скорост за Вашата гума, вижте таблицата на скоростните индекси. Превишаването на законоустановеното ограничение на скоростта не препоръчително и не се одобрява.

Открийте размера на Вашите гуми в ръководството за експлоатация на автомобила или върху вратата на автомобила

Открийте информацията в ръководството за експлоатация на Вашия автомобил в жабката или върху стикера с информация за гумите на вратата от страната на водача.
Обикновено тези елементи съдържат цялата информация относно размера и спецификациите на гумите, както и за подходящото налягане в гумите.

Потърсете раздела „Намерете размера на Вашите гуми върху гумата“ за пълно описание на числата и буквите.

Какво е ОЕ гуми?

ОЕ означава „Original Equipment“ (Оригинално Оборудване), т.е. че гумите са одобрени от производителя на Вашия автомобил да бъдат стандартно монтирани на него.

Някои автопроизводители, като Audi, BMW, Mercedes и други, оборудват автомобилите си с гуми, произведени специално за съответната марка. Тези гуми имат специална маркировка ОЕ върху страницата. В този случай Michelin препоръчва да сменяте гумите на автомобила си само с гуми, притежаващи нужната маркировка за ОЕ.

Таблица на маркировките ОЕ по марки автомобили:
 = BMW, Mini
MO = Mercedes
AO = Audi
VO = Volkswagen
N0, N1, N2, N3, N4 = Porsche
MO1 = AMG
RO1 = QUATTRO

Структура на високопроходимите гуми

Високопроходимите (оф-роуд) гуми за автомобили предоставят удобно управление на колата не само при всякакви метерологични условия, но и добра управляемост по черни пътища и оф-роуд условия.

Високопроходимите автогуми имат следната структура:

- Вътрешна обшивка от синтетичен каучук прилепващ към джантата;
грайфера;
- Вътрешен пласт от гумени нишки;
- Слой от нишки на каркаса;
- Допълнителни стоманени и найлонови слоеве;
- Твърда корда, за плътно прилепване по ръба на джантата, раменната част и страничните стени.

Как да изберете високопроходими и оф-роуд гуми?

Ето няколко полезни съвета:

1. Човек винаги трябва да следва обръща внимание на маркировката на гумите, описана по-горе. Гумите High Performance не се справят добре в оф-роуд условия, а гумите Mud Terrain - в градски условия.
2. Купувайте гуми от известни производители, за да избегнете нискокачествените продукти.
3. Винаги трябва да имате два комплекта гуми за автомобили - зимни и летни. Пестенето ще намали нивото ви на комфорт и безопасност.

Съвети за употребата на високопроходими и оф-роуд гуми

Средно, периода на експлоатация на високопроходимите гуми е ограничен до 40-50 хиляди километра пробег при оф-роуд или 50-60 хиляди в градски условия.

Ето няколко полезни съвета за удължаване на живота на вашите автомобилни гуми:

Майсторите от сервизи знаят по-добре как да сменят гумите без да има негативни последици. Неправилния монтаж може да причини неравномерно или бързо износване на гумите.
Не забравяйте да тествате ежемесечно налягането на гумите, включително и на резервната.
Проверявайте редовно грайфера и не позволявайте да се износва до критичното ниво.
Сменяйте местата на предните и задните автогуми на всеки 5-10 хиляди километра пробег - така ще се избегне неравномерното износване.
Избягвайте въртене на гуми на едно място и ускоряването на завой, тъй като това ги нагрява и води до съкращаване на живота им.
Когато са свалени ги съхранявайте в тъмно и сухо помещение с темпертура по-ниска от 25 °C.

Източници на информация:
https://www.michelin.bg/auto/tips-and-advice/advice-auto/help-me-choose-the-right-tyre
https://gumi.avtochastionline24.bg/dzhipove