Февруари може и да е най-краткият месец, но ако зимата се задържи, току-виж ти се сторил безкраен

Февруари предлага снежно или слънчево изобилие от възможности за пътешествениците. За щастие, експертите на Lonely Planet знаят къде да отидеш.

Занзибар, Танзания
Нежният пясък и лазурните води по занзибарските брегове са особено привлекателни през февруари. Небето е синьо, температурите – приятни, а нощният въздух е пропит с музика от цяла Африка.
В ежегодния фестивал Саути за Бусара, който се провежда от 13-и до 16-и февруари, участват 30 музикални групи от целия континент и неговата диаспора. В занзибарския Каменен град, включен в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО, се организират концерти на открито. Прекарай почивката си на островните плажове, в търсене на примати в гората Джозани или като разглеждаш многото забележителности на Каменния град: пазара Дараджани, Стария форт, катедралата „Свети Йосиф“, Стария пазар за роби и двореца Мтони.
Февруари е и месецът, през който огромният брой мигриращи антилопи гну оставя малките си (в рамките на три седмици се раждат няколкостотин хиляди) на покритите с ниска трева равнини в Южен Серенгети. Вътрешните полети в Танзания правят маршрута Занзибар-Серенгети идеалното плажно-саванно сафари.
Мат Филипс, Редактор за Субсахарска Африка

Порто, ПортугалияКеремидените покриви на включения в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО Порто. Снимка: Angelo Romano/Flickr

Вторият по големина португалски град е красив по всяко време на годината, но ако го посетиш в края на февруари, ще се озовеш в центъра на един от най-големите филмови фестивали в Европа. От 28-и февруари до 8-и март Порто е домакин на ежегодния „Фантаспорто“ - световноизвестен празник на фентъзи и хорър (!) киното. Миналата година събитието привлече 70 000 зрители и представи филми от 37 страни, а сега можеш да очакваш да е дори още по-голямо.
Разбира се, не можеш да дойдеш в Порто и да не пиеш едноименното сладко вино. Изкачи се по хълма от реката до Taylor's – една от първите винарни в Португалия, която предлага безплатни туристически обиколки и дегустация на отличното си LBV (късно бутилирано порто от една реколта). Или пък обърни чашка-две в някой от характерните винени барове в града. Подземният Vinologia, например, предлага над 200 разновидности вино и порто, които можеш да опиташ и купиш.
Джо Кук, Редактор за Иберийска Европа и Турция

Град Квебек, КанадаЗимният карнавал в Квебек. Снимка: Jamie McCaffrey/Flickr

Квебек оползотворява тъмните февруарски дни, като провежда ежегодния Зимен карнавал – снежен и леден купон между 31-и януари и 16-и февруари. Тази година събитието става на 60 и включва състезание със снегомобили, ледени скулптури, нощни паради, снежна пързалка и смразяваща снежна баня, по време на която смелите сърца се въргалят в снега само по бански.
Февруари е и сезонът на кленовия сироп, когато в региона отварят врати „захарните бараки“ - къщите, в които по традиция се вари сиропът, предлагащи днес и дегустация, придружена от забавления на открито. Най-добрият начин да опиташ прочутия канадски продукт е т.нар. „тафи пул“ - вдигащият пара сироп се накапва върху „чиния“ от сняг и се оформя в лента за дъвчене. Списък с работещите „захарни бараки“ можеш да намериш в Туристическия офис на град Квебек.
Дора Уитакър, Редактор за Източните и Средните САЩ

Тасмания, АвстралияИзгревът от залива Фортеск, Тасмания. Снимка: JJ Harrison/Flickr

Летният музикален фестивален сезон е във вихъра си на материка, но през февруари австралийският Ябълков остров, както местните наричат Тасмания, е мечтаната дестинация за гастрономите.
Столицата Хобарт открива празненствата на 2-и февруари с Тасманийския фестивал на плодовото вино, провеждан на източния бряг. Всичко, което трябва да направиш, е да си купиш чаша, а после можеш да се разходиш между сергиите за дегустация. Веселбата продължава в Лонсестън от 7-и до 9-и февруари с Festivale – празник на локално произведената гурме храна, виното (отново) и забавленията на открито в историческия Градски парк. Маратонът продължава в разположения на северозападния тасманийски бряг Улвърстън, където на 23-и февруари се провежда... досети се – посветен на храната и виното Фестивал в парка.
Благословената с изобилие от прекрасни плажове, девствени гори и исторически забележителности Тасмания, разбира се, не е само място, където да се натъпчеш здраво. Но това е едно добро начало.
Сара Рийд, Редактор за Югоизточна Азия

ТайванТайванският фестивал на фенерите. Снимка: Ting W. Chang/Flickr

На 15-я ден от първия лунен месец (14-и февруари през 2014-а) нощното небе над Тайван ще бъде озарено от началото на традиционния фестивал на фенерите. Островитяните в цялата страна пускат хиляди фенери - спомен за времето, когато последните са служили като сигнали за безопасност в населяваните с бандити тайвански каньони.
Шоуто в Пингши, град на север от Тайпе, е едно от най-зрелищните и дава на посетителите възможност сами да пуснат фенер и да допринесат за спектакъла. И ако това не е достатъчно да изчерпи паметта на фотоапарата ти, насочи се към Националния фестивал на фенерите, който се провежда от 14-и до 23-и февруари в Жонгшинг Ню Вилидж, окръг Нантоу. Там ще се натъкнеш на огромен 45-тонен фенер във формата на подскачащ жребец, създаден в чест на Годината на Коня.
Мегън Ийвс, Редактор за Северна и Централна Азия

Венеция, ИталияМаскирани участници във Венецианския карнавал. Снимка: Anja Johnson/Flickr

Венеция винаги изглежда обгърната в мъглата на времето, но ако я посетиш в двете седмици преди Великденския пост (който започва на 5-и март тази година в католическия свят), усещането за завръщане в миналото е дори още по-силно. По време на ежегодното Карневале стотици костюмирани и маскирани гуляйджии обикалят улиците през деня и посещават елегантни балове през нощта. Събитието се заражда през Средновековието, но достига пика си в хедонистичния 18-и век, когато маскарадът продължа месеци наред.
Билетите за най-ексклузивните балове струват няколкостотин евро, но има достатъчно начини да се насладиш на фестивала без да харчиш като дожите. Можеш да се включиш в партито просто като сложиш маска или дори цял костюм. Направи си ги сам или ги купи от местни занаятчии като Ca’ Macana или Alberto Sarria Masks.
Има и много събития за гледане – от състезанията за костюми на площад „Свети Марко“ до процесията на красиво украсени лодки по Канале Гранде.
Ана Грант, Редактор за Южна Европа

Талин, ЕстонияЦърквата „Свети Олаф“ в Талин през нощта. Снимка: ahenobarbus/Flickr

Ако търсиш опияняваща смесица от история, съвременна култура и чар, насочи се към Талин. Ще трябва да се облечеш добре, но студуването си заслужава – средновековният Стар град, с интригуващите си павирани улички, уютни кафенета, уникални бутици и запазени красиви исторически сгради, е дори по-завладяващ, когато е покрит със снежна пелерина. Най-добре ще стимулираш апетита си да го разгледаш с впечатляващата гледка от наблюдателната площадка на църквата „Олевисте“.
Извън Стария град можеш да се насладиш на зимна разходка в парка на двореца Кадриорг или да се полюбуваш на ултрамодерната фасада на музея „Куму“, в който ще откриеш естонско изкуство... и убежище от студа. А когато падне мрак (което се случва доста рано по това време на годината), бързо ще откриеш ресторант, бар или пъб, предлагащи обилна храна. Ще си тръгнеш от този красив град с изумлението как зимата може да бъде толкова сгряваща.
Джема Греъм, Редактор за Северна Европа

Хокайдо, ЯпонияЛедена скулптура на Тадж Махал по време на Снежния фестивал в Сапоро. Снимка: nazmi hamidi/Flickr

Зимата в Северна Япония предлага ски, онсен (горещи извори) и снежен фестивал, от който ще ти падне вълнената шапка. Пухкавият снях в Хокайдо е най-дълбок през февруари, а в най-добрите ски зони – Нисеко и Фурано, вали редовно. В Нисеко караш на фона на вулканичния връх Йотей, прочут с приликата си с Фуджи. Зимата е и прекрасно време да се насладиш най-пълноценно на банята в много горещите онсен. Има ги из цял Хокайдо, но някои от най-добрите са в село Ноборибецу Онсен.
Не искаш да караш ски или да се топиш в изворите? Тогава отиди заради впечатляващия Снежен фестивал в Сапоро. От 5-и до 11-и февруари центърът на Сапоро ще се изпълни с огромни снежни и ледени скулптури. Естествено, има и много местна храна и напитки.
Лора Крофърд, Редактор за Средна Азия (Япония, Виетнам, Камбоджа, Лаос, Миянмар и Филипините)