Четиримата вицепремиери отчетоха работата на кабинета досега

Оценката на това как правителството успя да се справи с първоначалните си оперативни задачи и да постави общите дългосрочни задачи е като цяло положителна. Има усещане за успокояване на политическата атмосфера, за установяване на дух на конструктивност, практичност и яснота по дългосрочните цели. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на отчетната пресконференция по повод първите 100 дни от управлението на кабинета на Бойко Борисов, предаде Economic.bg.

С нея на пресконференцията за отчета на правителството застанаха и останалите вицепремеиери - Ивайло Калфин, Меглена Кунева и Томислав Дончев.

Първите 100 дни във вътрешната политика

"За първи път ядрото на един основен екип се връща и не губи време да се адаптира, да опознава ситуацията и да се чуди какво да предприеме", започна своето изложение Бъчварова.

По нейни думи традиционната толерантност в първите 100 дни не може да бъде открита в събитията, които са се случили в този период на кабинета "Борисов". Според нея въпреки това правителството се е справило добре с геополитическата ситуация, а атаките на опозицията е използвала, за да разяснява своите политики.

Като положителни резултати Румяна Бъчварова отчете съставянето на програмата за управление, разработена на базата на програмната декларация. Има много добра съгласуваност в работата между министрите и с парламентарните групи, които подкрепят правителството, обяви тя. "Общият стил на управление е решаването на проблемите да не се отлагат", каза Бъчварова.

Вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация посочи, че кабинетът е стартирал широк фронт от реформи в няколко сфери - съдебната, здравната, образователната и пенсионната. Стартирала е програмата за саниране, възстановена е работата по основните инфраструктурни проекти, отчете тя.

Бъчварова определи сработването между правителство и праламентарни групи като нещо, което все още не е постигнато като целени резултати.

"Това е процес, който тече и ще тече по време на целия мандат", каза тя и призна, че особената но най-добра възможна формула на управление поставя кабинета в ситуация във всеки момент да съгласува позиции, което е трудно, но дава резултати. Друга слабост, която тя спомена е, че "в бързината и желанието за най-добри резултати" понякога управляващите прескачат координационните процеси, но това е поправимо.

По нейни думи обвиненията в кадрова чистка не отговарят на истината. "Данните от последните 10 дни показват, че 77% са новите назначения в органите на власт и техните заместници, 85% са членовете на политическите кабинети, останали са 15% от предишно управление и едва 14% са новите назначения в държавни агенции", каза Бъчварова.

Относно външната политика на страната говори вицепремиерът Миглена Кунева. 

"Видимо е че правителството излезе от международната изолация. Това потвърждават важните визити на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на външния министър на Великобритания Филип Хамънд и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изтъкна Кунева и подчерта, че се е засилила и подкрепата на ЕК за българското правителство.

"Докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформи, аз го превеждам като подкрепа за правителството, каза тя. Реформаторският блок е гарант за надеждност и последователност на реформите", увери Кунева.

Икономика и европейски фондове

Най-голямото предизвикателството пред правителството беше балансът между осигуряването на стабилност и стартирането на ключови реформи. Не си позволихме да залитаме нито в едната, нито в другата посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност, отколкото другаде, на свой ред заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

През първите 100 дни въпреки странната и до голяма степен непозната конструкция, правителството работи не като механичен сбор от политически сили, а като един действащ механизъм, обяви Дончев. Според него този механизъм се справя не само с рутинните си задачи, но и с международни и климатични кризи, както и с кризи причинени от "човешката глупост", визирайки случая с КТБ. Предимство на коалиционния формат е, че един проблем може да се разгледа от различни гледни точки, каза той.

Социална политика

Намерихме голяма степен на единомислие, това ми помага да работя със самочувствие и да чувствам подкрепа в кабинета. Имаме различия, но желанието да се правят реформи и да се променят към по-справедливо решение натрупани проблеми е налице, каза вицепремиерът по социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин взе участие в отчетната пресконференция за първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов" заедно с останалите трима вицепремиери. Мотивацията на АБВ и лично на Калфин да участват в кабинета е да дадат своя принос за стабилизиране на ситуацията и за промените във важните сектори, които отдавна са натрупали проблеми, посочи той.

Социалната политика е приоритет на правителството на Бойко Борисов, обяви Ивайло Калфин. Той посочи, че се чуват много спекулации от предишните управляващи, но за въведените от тях социални мерки, вероятно взимани с добри намерения, парите са свършили още към края на ноември миналата година. "Въпреки съкращаването на общия бюджет парите за социална политика се увеличиха с 200 млн. лева и това е свидетелство за това, че социалните въпроси са важни", каза Калфин.

Вицепремиерът по социалната политика каза, че първите две одобрени европейски програми за новия период са свързани "Човешки ресурси" и програмата за помощ на най-бедните. Ивайло Калфин обяви, че няма да е коректно да не признае, че това е резултат не само от появата на новото правителство, а и на натрупана преди това работа.

Ивайло Калфин отчете свършеното по основните приоритети - политиката на труда, на доходитге, социалната справедливост и пенсионната реформа. "През 2015 година увеличихме средствата двойно за регионите, в които има висока безработица", отчете Калфин. Той добави, че се работи интензивно по пенсионната реформа, като идеята не е да се промени един или друг параметър, а да се променят всички параметри така, че системата да стане по-предвидима и да има по-високи пенсии за хората.