Запазена марка на групировката било мачетето

Специализираната прокуратура разкри подробности около задържаната 12-членна организирана престъпна група. Тя се е занимавала с поръчкови побои и убийства, както и разпространение на наркотици. 

Някои от случаите се отличават с изключителна жестокост - пребиване буквално до смърт. Подробности се разкриват от защитените свидетели. Всички от лицата с повдигнати обвинения са с криминални прояви, и част от тях гравитират около футболната агитка на ЦСКА, съобщиха от прокуратурата на пресконференция. 

Престъпната група се е занимавала основно с продажбата на наркотици главно в столичния квартал "Дружба", но е извършвала и грабежи. Според събраните до момента доказателствата вторичните престъпления - извън наркотрафика, са извършвани по личен мотив. 

След претърсване на над 30 адреса са открити мечове, мачете, метални и дървени бухалки, белезници и др.

Сред дейностите на престъпното сдружение обаче влизат убийство на началник-смяната на надзирателите в Софийския затвор Янко Янева и побоят от миналата година над професор Стефан Станчев от столичната болница "Св.Анна". Повод за нападението на проф. Станчев е това, че близък на нападателя не е останал доволен от лечението.

Като повод за убийството на Янко Янев през 2016 г., който е началник-смяна на охраната в затвора в София, се смята спречкване, което той имал с лежащия в същия затвор ръководител на групата - Гевгилийски. 

Гевгелийски не бил доволен от работата на надзирателя, който спазвал всички правила на затвора, обясни Гешев. Янев е бил "зверски умъртвен" след побой, допълни ръководителят на спецпрокуратурата. 

"Загиналият колега е бил зверски умъртвен, защото не се е поддал на крупционни схеми. Имало е поръчка за още трима надзиратели от Софийския затвор. Прякорът на затворника, който е отговорен, е Гевгелийски и е от групата на Сако. Призоваха се гражданите, които разполагат с подробности за дейността на тази група да съдействат на полицията и на ГДБОП", казаха още от прокуартурата.

Ръководителят на престъпната група е вече в затвора след присъда по друго разследване, а срещу него тече и дело пред специализирания съд по трето различно досъдбено производство.

Предстои на него да бъде повдигнато обвинение за ръководене на групата и подбуждане към убийство и нанасяне на телесни повреди.

Гевгелийски е изпълнявал функциите си на ръководител от затвора с есемеси и чрез съпругата си. Въпросите защо в затвора е имал телефон и предстои ли проверка там Гешев препрати към Министерството на правосъдието.

Сред другите обвинения на престъпното сдружение е, че участници в групата са причинили телесни повреди с мачете на човек, който отказал да продава наркотици за тях.

В мултикриминалната по думите на зам.-началника на ГДБОП Стефан Джолев престъпна група имало ясно дефинирани функции на участниците. Някои от тях са действали с изключителна жестокост. Всички, на които са повдигнати обвинения, са криминално проявени, добави Илко Илиев, който е ръководител на Криминална полиция в Главна дирекция "Национална полиция" на МВР.

Запазена марка на престъпното сдружение било мачетето, обясни Гешев и разказа, че ръководителят на групата е искал да му нарисуват две мачетета на стената в килията му.

Източник: "Дневник"