Причината, разбира се, са предстоящите Зимни олимпийски игри

Хотелското настаняване в Сочи, Русия е поскъпнало средно със 121% в периода на провеждане на Зимните олимпийски игри в града, показва изследване на trivago*. По време на Игрите средната цена на вечер в двойна стая достига 179 евро. За сравнение, през последната седмица на януари средната цена за настаняване в черноморския град е 81 евро на вечер, което представлява поскъпване от почти 100 евро за една седмица.

По време на Зимните олимпийски игри, цените за настаняване в Сочи варират в зависимост от датите на престой. Минималната регистрирана средна стойност в периода от 7-и до 23-и февруари 2014 г. е 149 евро (84% повишение спрямо последната седмица на януари) и е отчетена за пренощуване на 20-и срещу 21-и февруари.

Сравнително по-малко от общата средна цена за периода ще заплатят туристите, които искат да останат в града само за навечерието на церемониите по откриване и закриване на Игрите. Средните цени за престой на вечер на тези дати са съответно 164 евро (7-и февруари) и 151 евро (23-и февруари).

Макар и цените за настаняване в Сочи да изглеждат високи, те са двойно по-ниски от стойностите, отчетени по време на провеждането на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., когато нощувката според данните на trivago е струвала средно цели 401 евро.

*В сравнение със средната цена за нощувка в стандартна двойна стая за периода 25-31 януари 2014 г.: 81 евро на вечер