Колекцията му, представена на модната седмица в Париж, обаче породи смесени чувства...

Колекцията на Жан-Пол Готие се превърна в най-обсъжданата по време на приключилата седмица на висшата мода в Париж.

Дизайнерът посвети ревюто си с "от кутюр" за сезона пролет-лято 2012 на британската певица Ейми Уайнхаус, която почина преди половин година след злоупотреба с алкохол.

Моделиерът и преди е намирал вдъхновение в попмузиката - той е създавал сценични костюми за Мадона, а миналата година се заигра с Лейди Гага.

Не всички манекенки, които дефилираха с новата му колекция, бяха брюнетки, но за сметка на това всички носеха обилна очна линия и характерния кок, тип "пчелен кошер" - а някои дори излязоха на подиума с цигара в ръка.

Ревюто предизвика противоречиви отзиви сред модните критици, а бащата на Ейми - бившия таксиметров шофьор Мич Уайнхаус, разкритикува Готие, че е проявил лош вкус и не се е допитал до опечаленото й семейство.

Самият Жан-Пол призна, че не е познавал лично звездата, но двамата имали "сходни" стилове.

Пред "Ню Йорк таймс" 59-годишният дизайнер определи като "скандален" факта, че приживе Ейми Уайнхаус не е красила корицата на нито едно модно списание.

В замяна на това обаче външността на певицата, която нашумя с песента Rehab и албума Back To Black, беше сред най-предпочитаните маскарадни костюми за Хелоуин.