Изпълнителите трябва да бъдат избрани до май, а договорите с тях ще бъдат сключени през юли. Те ще имат три месеца да изготвят работните проекти със срокове за изпълнение

Китайската фирма „Чайна комюникейшън кънстръкшън къмпани“ заедно с българска фирма е сред мераклиите да строят третия лъч на столичното метро.

Процедурата за изграждането на най-трудния участък от театър "Зад канала" през центъра до кв. "Красно село" е разделена на 4 позиции, информира "Капитал".

Централният участък от третия лъч, за който ще бъде осигурено финансиране по оперативна програма "Транспорт", е с дължина 7 км. 

Той е изцяло подземен и ще има 7 станции

Те ще са разположени по трасето от бул. "Владимир Вазов", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", Орлов мост, бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", ул. "Г. Софийски", ВМА, кръстовището на булевардите "България" и "Гешов" и улиците "Кюстендил" и "Житница".

Сред мераклиите са и две турски компании

едната е познатата "Доуш иншаат ве тинджарет", която строи част от втория лъч на метрото.

Конкурентка й е Guelermak, която е изграждала истанбулското метро. За първи път у нас ще се бори и испанската "Ел Ду" в обединение с "Конструктора Сан Хосе". 

Чешката "Метростав" дебютира с обединение с "Метропроект – Прага"

Нови са и италианските Seli Overseas и Grandi Lavori Fincosit S.p.A, които са в надпреварата с обединението "Метро София 2015", информира "Труд".

Изпълнителите трябва да бъдат избрани до май, а договорите с тях ще бъдат сключени през юли. Те ще имат три месеца да изготвят работните проекти със срокове за изпълнение.