Общината в София подготвя законодателни промени, с които да се ограничи височината на застрояване в града

Общината в София подготвя законодателни промени, с които да се ограничи височината на застрояване в града. Това съобщи в интервю за БНТ кметът Йорданка Фандъкова.

Тя не коментира, а и не беше питана конкретно за разрешението за строителство на небостъргач в кв. Хладилника, дадено миналия четвъртък, а говори общо за проблемите на града и особено в жк "Младост", където жителите протестират срещу застрояването.

Фандъкова припомни, че подготвени от общината законодателни изменения, които е трябвало да тушират напрежението между жителите и собствениците на имоти в жк "Младост", не са успели да минат в предишния парламент заради разпускането му, но тя ще настоява в следващото Народно събрание те да бъдат разгледани.

Виж още: Строят три огромни небостъргача в София

Имаме намаляване на дните със замърсяване, но още сме над нормата, коментира Фандъкова темата с глобата за България заради мръсния въздух. Тя напомни, че основните замърсители са намалени чувствително, но остава проблемът с фините прахови частици. Кметът подчерта, че благодарение на метрото вредните емисии във въздуха са намалели със 75 хил. т годишно, а с влизането в действие на третата линия намалението ще е с 95 хил. т.

Фандъкова съобщи, че няма данни от службите за възможна опасност за жителите на града след атентата в Санкт Петербург и инцидента с камион в центъра на Стокхолм. Тя увери, че в метрото се предприемат нужните мерки за сигурност.

Източник: БНТ, "Дневник"