Районът е дом на едни от най-красивите природни забележителности в САЩ

Езерото Пауъл е изкуствен резервоар на река Колорадо, разположен в щатите Юта и Аризона. Районът е предпочитано място за туристите и годишно се посещава от около 2 млн. души.

Езерото е създадено при умишленото наводняването на каньона Глен от едноименния (и доста противоречив) язовир. Пауъл пълни с вода и над 90 странични каньона. Кръстено е на едноръкия ветеран от Гражданската война Джон Уесли Пауъл, който изследва реката с три дървени лодки през 1869 г.

Максималната дължина на езерото е 299 км, най-голямата му широчина – 40 км, а общата му площ е 658 кв.км. Средната дълбочина е 40 м, а най-голямата – 170 м. Поради начупения характер на каньона, бреговата ивица е дълга цели 3057 км. Езерото е разположено на над 1000 м надморска височина.

Районът на езерото Пауъл предлага главозамайващи гледки.

Може би най-известната забележителност (освен самото езеро, разбира се) е Мостът на дъгата – един от най-големите естествени мостове в света. Арката е дълга 71 м. В най-високата си точка (88 м) е дебела 13 м и широка 10 м.

„Катедралата в пустинята“ е невероятно красиво природно образувание от разноцветни варовикови скали, но е достъпно само когато нивото на водата в езерото е много ниско.

„Сифоните“ на река Сан Хуан са дълбоки до 300 м меандри, извиващи се между скалите.
В района има и останки от древната култура Анасази, като например руините на Къщата на неподчинението.

Единственият мост, пресичащ езерото е „Хайт Кросинг“. Той отбелязва края на езерото в горния край на течението, но когато нивото на водата е високо, тя може да се влее още 48 километра нагоре в каньона Катаракт. „Хайт Кросинг“ е единственият автомобилен мост над река Колорадо от моста при язовира „Глен Кениън“ (на 298 км надолу по течението) до моста на шосе 191 (на 180 км нагоре по течението).

Езерото Пауъл е популярно и сред кинаджиите. Тук са снимани 45 сериала и филма, включително „Джон Картър“ (2012), „Планетата на маймуните“ (и двете версии – от 1968 и 2001 г.) и „Маверик“ (1994).

Виж галерията със снимки от езерото Пауъл