Интересите на ЕС в енергийната сфера може да бъдат сериозно засегнати от новите санкции, приети от САЩ

ЕС заплаши САЩ с ответни мерки, след като Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри законопроект за нови, по-твърди санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Законопроектът бе приет с 419 гласа "за" срещу 3 "против". Той предвижда налагане на санкции на всички компании, които допринасят за развитието, за поддръжката, за модернизацията или за ремонтирането на тръбопроводи, изнасящи енергия от Русия, пише в. "Сега".

Това означава, че ще бъде засегнат бизнесът на европейски компании като OMV, Shell, Uniper, Wintershall, Engie, ENI. Икономическите и енергийните интереси на ЕС около строежа на тръбопровода разтревожиха европейските лидери, които призоваха Вашингтон да координира политиката си с останалите членки на Г-7. 

Законопроектът получи силна подкрепа както от страна на съпартийците на Тръмп в Републиканската партия, така и от Демократическата партия. Сега той трябва да бъде приет и от горната камара на американския Конгрес, Сената, преди да отиде при президента, който да го подпише или да му наложи вето. Политическите лидери в Сената засега не са казали кога може да разгледат законопроекта. Белият дом заяви, че проучва приетия от камарата законопроект. 

"Ако нашите опасения не бъдат достатъчно взети предвид, сме готови до няколко дни да предприемем съответни действия", обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера, след като еврокомисарите обсъдиха решението на конгресмените.

"Американският законопроект може да има непреднамерен ефект, който да засегне интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност. Америка на първо място не може да означава, че интересите на Европа са на последно", добави Юнкер. В момента ЕС изразява своите опасения пред САЩ по всички дипломатически канали.

Руският президент Владимир Путин ще изчака новите американски санкции срещу Москва да станат закон, преди да реши дали да реагира, съобщи Кремъл. "Засега все още говорим само за законопроект, така че няма да даваме никакви съществени оценки", каза говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, добавяйки: "Нека да изчакаме този проект да стане закон".

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран ще реагира на каквото и да е нарушение от САЩ на ядрената сделка от 2015 г., след като Камарата на представителите във Вашингтон прие нов законопроект за санкциите срещу азиатската държава, предаде БГНЕС. "Ако врагът наруши част от споразумението, ние ще направим същото и ако прекрачат цялата сделка, ще направим същото", каза Рохани на заседание на кабинета.

Санкциите срещу Русия не бива да се използват за прокарване на собствени икономически интереси, например за лансирането на американски втечнен природен газ, коментира пред РИА "Новости" шефът на Wintershall Марио Мерен.

Източник: в. "Сега"