Резиденцията на покойната Даяна посреща отново посетители от 26 март след ремонт за 12 млн. лири

Седем принцеси - Мери, Ана, Каролин, Шарлот, Виктория, Маргарет и Даяна - са имали покои в двореца "Кенсингтън" в лондонския Хайд парк.

Догодина той ще стане и официалната лондонска резиденция на херцога и херцогинята на Кеймбридж - принц Уилям и съпругата му Кейт.

Още преди това, от 26 март т.г. дворецът отново ще приема посетители, като децата ще влизат безплатно.

През последните две години "Кенсингтън" и прилежащите му градини претърпяха реставрация на стойност 12 млн. лири, събрани от дарения. Част от тях са осигурени от благотворителната организация Historic Royal Palaces, която поддържа и официалния сайт на двореца.

На всяка годишнина от смъртта на лейди Даяна в края на август нейни почитатели украсяват портите на двореца "Кенсингтън" с цветя и нейни снимки.

Сградата вече разполага с асансьор, както и с образователен център за провеждане на учебни и обществени инициативи.

Отделна експозиция е посветена на кралица Виктория, чиято статуя в двора също е реставрирана, след като при бомбардировка през Втората световна война шрапнел засяга носа й.

В двореца се помещава и колекцията с церемониално облекло - 10 хил. рокли, носени от кралски особи и придворни дами от XVII век насам.

През 2010 г., когато започна реставрацията, водещи британски дизайнери, сред които и Вивиан Уестуд, подредиха в стаите на двореца арт инсталации в памет на седемте принцеси, живели там.

На изложбата Enchanted Palace беше показана и тази рокля, носена от покойната Даяна

"Кенсингтън" става кралско притежание през 1689 г., когато се намирал извън британската столица, в селцето Кенсингтън. Тогавашният монарх поискал резиденция близо до Лондон, но далеч от замърсения градски въздух, тъй като страдал от астма.