Лютви Местан заяви, че ако се наложи, партията му би потърсила и съда в Страсбург

Актуална тема за ДПС продължава да бъде Възродителния процес. От партията вече трети ден се опитват да лансират идеята да се изтрият от всички регистри българските имена на турците, които са били принудени да сменят имената си.

Пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан призова за преминаването през катарзис, за да се затворят раните от т.нар. Възродителен процес. Той обвини другите партии, че се изолират ценностно, защото говорели едно, а всъщност не подкрепили предложението на ДПС да бъде възможно възстановяване на имената и на починалите хора.

"Гавра с паметта на мъртви хора е някой да поставя под въпрос дали те биха искали да лежат в гроба с насилствено наложените им имена", коментира Местан.

Местан очаква подкрепа от десницата

По думите на Местан подкрепа от десницата би била много силен акт.

"Преди да се изгради демократичната основа, на което и да управление, не са възможни успехи в социалната, икономическата и която и да е друга сфера", заключи той, като припомни, че по време на предизборната кампания бил глобяван заради поздрави на майчин език към избирателите.

"Това дори не е политически въпрос, за да ме обвинявате в политически подтекст. Една такава подкрепа на законопроекта е по-скоро хуманен акт", заяви лидерът на ДПС в отговор на въпрос дали партията му не употребява темата с политическа цел.

Местан изрази надежда, че десницата ще преосмисли поведението си. "Може даже да се изкушат от собствени инициатива в тази посока, инак се изолират ценностно и се оказват в една плоскост и с Патриотичния фронт, и с "Атака", заяви лидерът на ДПС.

Демокрацията на думи

Според него едно е да защитаваш демокрацията на думи, друго е да превърнеш това в последователно и устойчиво поведение. "Едно е да се извиниш за "Възродителния процес", както го сториха от БСП, съвсем друго е с млади народни представители от младото поколение да се държиш като апологет на "Възродителния процес", посочи той и добави, че от партията му правели разлика между думите на осъждане, думите на извинение и реалното действие за преодоляване на последиците.

"Това е нашето дълбоко разбиране. Извинете, ако има нов Възродителен процес, то той е по отношение на мъртвите. Възродителният процес по отношение на мъртвите продължава, както се изразиха и анализатори извън ДПС. То е въпрос на гавра с паметта на тези хора някой да постави под съмнение дали биха искали да лежат в гроба с насилствено наложени имена. Това е кощунство. Поетът Мехмед Карахюсеинов се запали заради името си и лежи в гроба като Методи Асенов и ние ще поставим под съмнение дали той би избрал да отиде в отвъдното с българското си име след като точно като акт на протест срещу насилствено наложеното име се самозапали преди 30 години", напомни Местан.

"Антихуманното мнозинство"

По-късно през деня лидерът на ДПС даде пресконферениця по темата, на която присъстваха и евродепутати на партията.

"Усещам, че не толкова ПФ, АБВ и "Атака", отколкото колегите от РБ, ГЕРБ и БСП допуснаха фатална грешка - да се противопоставят на едно толкова естествено предложение. Да се върнат имената на починалите български турци е желанието и на нашите избиратели. Структурите на партията са взривени от това, че в парламента на европейска България се образува толкова голямо антихуманно парламентарно мнозинство. Вярвам, че редица партии ще преосмислят решението си по този въпрос, дори водени от чисто егоистични подбуди, убеден е Местан.

Съдът в Страсбург като вариант

"Ние имаме и други инструменти, за да бъдем чути, закани се Местан, имайки предвид подаването на жалба в съда в Страсбург.

Ако една власт не стъпва на ясна демократична основа тя не може да е успешна. В този смисъл нашите претенции и силната ни критика не е към избирателите на РБ, но твърдим, че ръководството на РБ ги предаде. То се трансформира в крайно националистическо и ксенофобско, допълни още Местан.