Можем да разбулим поне част от тях, като разгледаме образователната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално", която гостува у нас на третия етаж в ЦУМ.

Досега скандалната експозиция е видяна от над 30 млн. души по света, а у нас се открива на 25 април и ще остане до септември.

Посетителите на "Човешкото тяло - разкрито и реално" (Bodies.bg) могат да се запознаят с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната система, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на Хомо сапиенс.

Всички експонати в изложбата са реални и показват телесните части без никаква допълнителна визуална намеса. Моделите могат да бъдат разгледани детайлно от всички страни. 

Да ни помогне да научим повече на нашето тяло - с тази цел от американската компания "Премиер екзибишънс" (prxi.com) са създадали преди няколко години експозицията с оригинално заглавие Bodies Revealed.

Образците са изготвени чрез т.нар. "полимерно запазване", революционен метод, който съхранява човешката тъкан с помощта на течна силиконова гума.

Ловчанският митрополит Гавриил обаче разпространи становище, в което определя изложбата, откривана в навечерието на Великден, като "безбожна, нехуманна и опасна за здравето на човешката душа", а показването й точно в ЦУМ - за "недопустимо осквернение и обида както към мъртвите, така и към живите".

Висшият духовник припомня, че Църквата допуска излагането на свети мощи за поклонение, но в свещената среда на православния храм и при съблюдаване на най-висока почит към починалия.

Ако все пак решиш да разгледаш изложбата, може да го направиш всеки ден от 10 ч. до 19,30 ч., а в неделя от 11 ч. до 18,30 ч.

Цени на билетите:
- деца до 5 г. - безплатно
- ученици от 6 до 12 г. - 10 лв. (делнични дни) / 12 лв (почивни дни и празници)
- ученици от 12 до 18 г., студенти и пенсионери - 12 лв. / 14 лв.
- възрастни - 16 лв. / 18 лв.
- семеен пакет I (2 възрастни + 2 деца до 12 г.) - 42 лв. / 48 лв.
- семеен пакет II (2 възрастни + 1 дете до 12 г.) - 32 лв. / 37 лв.
- семеен пакет III (1 възрастен + 2 деца до 12 г.) - 28 лв. / 30 лв.

Забранено е снимането с фотоапарат или телефон, както и влизането с храна и напитки, с раници, лаптоп чанти и други багажи, а също и с детски колички.