Премиерът коментира, че кандидатиране за президент би означавало дезертьорство от поетите ангажименти към коалиционните партньори и хората, които са му дали доверието си

Коя е Корнелия Нинова да ми дава ултиматум? Това попита премиерът Бойко Борисов реторично в отгвор на поставеното вчера от лидерката на БСП предизвикателство Борисов да се кандидатира за президент. 

В четвъртък Нинова го призова до 48 часа да обяви кандидатурата си за "Дондуков 2", в противен случай тя ще възприеме, че Борисов само "дуе перки и го е страх". На свой ред той отгооври, че първоначално е помислил изказването ѝ за шега.

На мен жена не ми е давала ултиматум или ако си го е позволила, отдавна не е в живота ми, каза премиерът.

"Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Много пъти и много ясно съм заявил, че съм поел ангажимент към коалиционните ни партньори и възприемам като дезертьорство участието си в изборите за държавен глава. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие", заяви Борисов.

Премиерът посочи още, че никога не е съобразявал кандидатурите на ГЕРБ с това коя партия кого ще издига за кандидат и даде колегиален съвет всеки да гледа своята организация и да издига възможно най-добрия кандидат.

"Ако Корнелия Нинова се кандидатира и спечели, първият, който ще я поздрави, ще съм аз. И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията й стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: "Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии", каза още Борисов.

Виж още: Борисов: Ако ГЕРБ загуби президентските избори, веднага предсрочни избори

По думите му, президентските избори ще бъдат своеобразен вот на доверие или недоверие - ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направят след разговори по между си. Ако обаче представянето е лошо, нямат право да бъдат управляваща партия или коалиция. 

Правим предсрочни избори веднага и ако има преформатиране на политическото пространство - идват тези, които са заслужили, категоричен беше Борисов.

В подкрепа на думите си той даде пример с изборите за Европейски парламент преди няколко години, когато БСП загуби с много, но правителството на премиера Сергей Станишев остана да управлява още година и половина „и резултатът беше плачевен. Ние не искаме това да се случва. Ако загубим изборите, най-нормалното е да проведем предсрочни избори и хората да кажат какво искат", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: Нова телевизия, "Дарик"