"Всяко едно правителство е длъжно да подкрепя банковата система. Правителството на Орешарски не го направи и всички сме потърпевши от това", каза премиерът

"Силата на България трябва да бъде в това да успее да се консолидира и да запозна да работи за успеха на страната. Колкото по-малко се делим, по-добре", каза премиерът Бойко Борисов на деветата годишна среща на бизнеса в България, информира Novini.bg

Предупредих всички, че днес в изказването си ще бъде доста предпазлив, тъй като на конгреса на Жени ГЕРБ изказването за бъдеща жена президент породи много коментари и анализи, каза Борисов. Само се шегувах, сред аудитория от жени как да не го кажа, каза Борисов. 

"Нещо, което е след две години на този етап не ми влиза в работата. Аз съм се срещнал с Радан Кънев и съм му казал, че ако правителството работи не ме касаят президентските избори",  посочи премиерът.

"БСП и ДПС си тръгнаха, защото не можаха да се справят с обстановката в страната. България изпадна в изолация. Ние трябваше да създадем правителство с този мандат. Благодарен съм на Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, че проведоха такива преговори", каза премиерът.

"Можеше и по-добре да се представим на изборите, ако не бяха такива фракции като ББЦ. Но ние осъзнахме с Радан Кънев, че България ни е по-мила от ГЕРБ и Реформаторския блок и че е нужда стабилност затова без никакви задкулисни игри създадохме правителство", коментира още лидерът на ГЕРБ. 

"Предстоят и местни избори, които ни поставят пред ново изпитание. Много е важно да има определена политическа рамка и да спазваме тази рамка. И на Запад, когато Германия създаваха правителство си позволих да попитам канцлера Меркел как ще създадат коалиция и тя ми отговори: Ти, Бойко, не се притеснявай за Германия, ние винаги ще изберем стабилността за страната ни. И ние избрахме за България стабилността", каза Борисов. 

"Всяко едно правителство е длъжно да подкрепя банковата система. Правителството на Орешарски не го направи и всички сме потърпевши от това", каза той. 

"Правителството с мандата на ГЕРБ няма да допусне това и ще се стремим към разумен баланс. Три са крайъгълните камъни – съдебната система, инфраструктурата и финансовата система", смята Борисов.

"Обещавам, че ще завършим магистралата "Марица" тази година, "Струма" до Благоевград, Сандански-Кулата, защото това е много важно за бизнеса. Работим активно и обещавам, че трябва да работим за Северна България, но за 2015-а нямаме достатъчно финанси. Към този момент сме изплатили милиарди задължения", подчерта той. 

"Народът е казал – като свършат парите, започват кавгите. Обещавам за 2015 г. над 5 млрд. да бъдат изплатени. Работим и в социалната сфера, осигурихме коледни надбавки правим всичко възможно да осигурим и надбавки за Великден, за пенсионната реформа, която доста се коментираше през последно време – единственото, което целим с нея е да има добра доходност и да дава пълни гаранции, а от фондовете искаме да бъдат дисциплинирани. Не искаме да закриваме или да създаваме нови фондове", посочи още Борисов.