Служебният премиер Георги Близнашки изпраща днес писмо до Сергей Станишев с молба за съдействие да се подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за български еврокомисар

"Призовавам Сергей Станишев да съдейства за тази изключителна възможност българин да заеме ключов пост в Европейския съюз. Оставаме отворени за по-нататъшни разговори и диалог с него, при необходимост. Ние, като българи, трябва да направим това усилие, без оглед на партийната принадлежност. Мобилизираме всички български евродепутати и цялата ни дипломация", обясни служебният премиер, цитиран от БНР

Припомняме ви, че на първото заседание на служебното правителство, преди седмица, беше официално издигната кандидатурата на Георгиева за вицепрезидент на ЕК и върховен представител по въпросите на външната политика.

Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост, заяви Близнашки и добави, че тази кандидатура отдавна се обсъжда от обществото.

Това е убедителна и достойна кандидатура на България, ако тя успее да заеме поста ще бъде огромен успех за българската дипломация и външна политика, допълни Близнашки.

Виж още: Кристалина Георгиева е номинирана за външен министър на ЕС