На 25 март имен ден празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрин

Православната църква празнува на 25 март Благовещение - денят, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син.

Историята е разказана в Евангелието на Лука в Библията. Това е един от най-светлите празници в християнството след Великден и Рождество Христово. Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

У нас празникът е известен и като Благовец, или половин Великден.

Поверия и традиции

В народните вярвания денят се свързва с настъпващата пролет. Смята се, че днес се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците, които идват от топлите места, за да съобщят, че природата се събужда. Традицията повелява на този ден да се направи пролетно почистване, а събраната смет да се изгори, като с нея ще изгори и всичко лошо.

Вярва се още, че начинания, започнати на този ден, ще се увенчаят с успех. Момичета месят за пръв път пита и раздават с мед на съседи и роднини, за да е сладък хлябът през годината. На Благовещение се прескача огън за здраве и пъргавост и да не хапят змиите.

Въпреки че са Великденските пости, на този ден е разрешено да се яде риба. Заради идващата пролет се яде и нещо зелено - коприва, спанак, лапад и т.н., за да потече в тялото на човека нова кръв.

Вярва се, че на този ден човек трябва да стане рано, за да не не се разболява или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

Имен ден

На Благовещение имен ден празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина и др.