Рири си тръгна с празни ръце от Европейските музикални награди на MTV във Франкфурт. Клипът на годината е Gangnam Style, а най-много статуетки получиха Джъстин Бийбър и кънтри звездата Тейлър Суифт

Рапърът Сай се превърна в световна сензация през лятото с парчето, вдъхновено от култовия квартал на Сеул, "азиатския Бевърли хилс" Каннам - и с танца от видеото, имитиращ конна езда.

Хитът от шестия му студиен албум е видян над 700 млн. пъти в YouTube и гони рекорда, поставен от песента на Джъстин Бийбър и Лудакрис Baby (близо 800 млн. гледания).

Виж още: Кои са най-добрите музикални клипове за 2012-а

Gangnam Style има и безброй пародии, включително с кандидатите за президент на САЩ, а неговият сънародник, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, провъзгласи Сай за най-известния кореец в света.

Сай (вдясно) показва как се държат юздите в танца от нашумелия му клип, докато гостува на Бан Ки Мун в централата на световната организация в Ню Йорк, 23 октомври 2012 г.

Междувременно Сай (или Пси) вече е подписал договор с мениджъра на Джъстин Бийбър. Макар да не присъстваше лично, тъй като е на турне, канадската тийнзвезда всъщност се оказа най-големият победител от церемонията на MTV във Франкфурт.

Бийбър спечели в категориите за попмузика, най-добър певец и "Световна сцена", където се конкурираше със 17 други имена. Протежето му Карли Рей Джепсън пък триумфира с две награди - за песен (Call Me Maybe) и Best Push, където се състезаваха най-актуалните нови звезди, представяни в месечната рубрика на MTV.

Две статуетки заслужи и британската бойгрупа One Direction - за дебют и най-големи фенове.

При първото си участие на церемонията три статуетки прибра и Тейлър Суифт. Тя победи при певиците и в категорията за най-добър външен вид, а на живо доказа защо е заслужила приза за най-добър концертен изпълнител.

Номер 1 в рока отново станаха "Линкин парк", в електронната музика - Давид Гета, а в хип-хопа и алтернативната музика наградите отнесоха съответно Ники Минаж и Лана Дел Рей

Риана, която имаше най-много номинации - шест, - си тръгна с празни ръце, като изгуби дори конкуренцията между избраници от различните континенти, спечелена от китайската звезда Хан Гън.

Другите големи губещи бяха Кейти Пери, с четири номинации, и миналогодишната отличничка Лейди Гага - сега с три.

Европейските музикални награди (EMA) на MTV се определят с гласуване от зрителите и тази година бяха раздадени за 19-и път. Водеща на шоуто във Франкфурт беше Хайди Клум.