Социалният министър лансира идеята държавата да покрива таксите за ясла и детска градина на всяко дете

Безплатна ясла и детска градина за всяко дете. Това предлага вицепремиерът и социаленминистър Ивайло Калфин, съобщава Би Ти Ви.

Разчетите показват, че децата на възраст до предучилищна са около 300-350 хил. Поемането на таксата за детска градина на всяко от тях ще струва на държавата около 200 млн. лв. годишно. Сумата не включва построяването на детски градини там, където ще е нужно, за да се осигурят места за всички.

В момента много родители са принудени да дават децата си в частни градини, тъй като в държавните и общинските няма достатъчно места.

Социалният министър ще настоява сред приоритетите на правителството да бъде и този - всяко дете да има място в общинска ясла и детска градина. Така родителите ще се връщат по-бързо на работа, а децата ще се социализират по-лесно, смята Калфин. Държавата ще поеме таксите за посещението в детското заведение.

"Има маргинализирани групи, които не изпращат децата си на детска градина не защото няма места, а защото нямат пари", коментира социалният министър.

Пред БНР Калфин заяви, че цената на тази мярка би струвала на бюджета 200 млн. годишно. 

Виж още: Една самотна майка "в долината на пушките и розите"​

Той коментира, че сумата не е малка, но е въпрос на държавен приоритет да се отделят пари за децата и чрез това да се създават условия на родителите да работят и да се развиват.

"Разбира се, ще трябва да се направят допълнителни еднократни разходи за осигуряване на допълнителни места в детските гради и ясли, като в София безспорно проблемът е най-голям, но го има и на други места в страната", допълни още социалният министър.

"Работещите родители ще могат пълноценно да работят като бъдат сигурни, че децата им ще бъдат отглеждани в добри условия и среда. Децата ще имат възможност по-рано да се социализират и да придобият определени навици и знания", обясни Калфин.

Източник: Би Ти Ви, БНР