Рапърът Example позира до бюста на Артър Гинес в бар The Church в Дъблин - някогашна църква, където ирландският предприемач, новатор и филантроп сключил брак през 1761 г

Днешният 27 септември се отбелязва като деня на Артър Гинес и само в Ирландия животът и делото му ще бъдат почетени с наздравица в над 500 заведения.

В празненствата, които продължават и на следващия ден, са ангажирани цяло съзвездие музиканти и певци с международна известност: Тайни Темпа, Ели Гулдинг, Мика, Професор Грийн, "Тексас", "Фън ловин криминалс", Ейми Макдоналд, "Праймъл скрийм", Mumford & Sons.

Създателят на най-продаваната тъмна бира в света се чества за четвърта поредна година, вече в над 55 държави, а заглавието на официалния рекламен клип Paint The Town Black, букв. - да боядисаме града в черно, е взето от идиома paint the town (red): пия и купонясвам лудо цяла нощ. 

България също се включва в глобалните тържества - днес всеки може да вдигне тост в чест на Артър Гинес в клубовете RockIT и Swinging Hall, както и във всички ирландски пъбове, където за посетителите са подготвени изненади от "Гинес" (www.facebook.com/Guinness) и много музика на живо.

Артър Гинес започва своя легендарен бизнес с капитал 100 лири, допълнени с вяра и предприемачески нюх. През 1759 г. наема с договор за 9000 години малка пивоварна, която се простира върху 20-ина декара в центъра на Дъблин, при Сейнт Джеймсис гейт.

Годишната такса била 45 лири, което включвало и правото за ползване на вода. Пивоварната, която поема, е доста скромна, но с майсторството, поддържано и от наследниците му, днес "Гинес" е най-продаваната марка тъмна бира в света.