Обсъдиха стратегията за Дунав в областта на сигурността, туризма, плавателността и транспортирането на стоки и хора

Проектите и приоритетите по Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Дунавския регион бяха представени на пресконференция на кораб от речния флот, предаде Агенция „Фокус”. Дунавската стратегия е насочена към плавателността на реката, сигурността, туризма, транспортирането на хора и стоки по Дунав, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.


България и Румъния са водещи в областта на туризма по Дунавската стратегия. Общият европейски туристически продукт за Дунав ще бъде разпространяван по целия свят. Освен това България е съкоординатор на Германия по темата „Сигурност”.


До 2020 г. може да бъдат изградени още два моста България – Румъния, скоростни пътища Русе – Шумен и Русе – Велико Търново, скоростен път Дунав мост 2 – Видин – Ботевград, както и свързаност на второкласни и третокласни пътища към тези пътни артерии, според министъра.


Приоритет за България са селският, религиозният, СПА и виненият туризъм, а също и пешеходните връзки и велоалеите, съобщи Плевнелиев. Министърът предвижда също двойно увеличение на круизните кораби, преминаващи по Дунав. Съществува възможност България да бъде свързана с газовите, електропреносните и железопътните мрежи на Сърбия и Румъния.