Издръжката на един електронен магазин може да струва и 40 лв. на месец

Основната търговия с дрехи и обувки в България вече се извършва онлайн и все повече хора пазаруват по интернет. Това твърдят експерти от компании за електронна търговия у нас.

По техни данни общият обем на продажби вече достига до над 3 млрд. лв. годишно. Предимството на онлайн търговията е, че се намаляват разходите на бизнеса за търговски площи, като по този начин на месец един електронният магазин може да струва и 40 лв. на месец, съобщава News7.

Общо 17% от всичките 180 хил. функциониращи уебсайтове в България са за електронна търговия. Съществуват безплатни платформи, които позволяват на собственици на малък бизнес да пуснат за часове своя първи сайт и да представя своите услуги или продукти, при това и много евтино.

Оцеляването на малкия бизнес е онлайн

Малкият бизнес вече е наясно, че за да укрепне, трябва да присъства в интернет. 82% от потребителите преди да вземат решение за покупка, първо търсят информация в интернет, т.е. решението на 82% от хората се базира на информацията, получена по този начин, споделят експертите.

Въпреки това, потребителите трябва да са много внимателни, когато купуват лекарства или хранителни добавки по интернет. Има данни, че 60% от тези продукти са фалшиви, но също има много голям пазар на лекарства извън мрежата, които също са фалшиви. Така или иначе предлагането на лекарства онлайн според българското законодателство, е забранено.

Очаква се общият обем на продажби, който се реализира у нас по интернет, да достигне над 3 млрд. лв. в края на годината.