Това ни поставя на чело в ЕС по този показател

Близо 73% от младите българи на възраст между 15 и 24 години са икономически неактивни. Това показва анализ на Евростат за пазара на труда в ЕС през изминалата година. 

Подобни на нашите показатели има и Италия, където също близо 73% от младежите са без работа. За сметка на това икономически неактивните млади хора в Холандия са едва 32,6%, а в Дания те са 38%.

В случая според експертите трябва да отчетем, че основна за тази икономическа неактивност е фактът, че в тази възрастова група хората повече предпочитат да се образоват, отколкото да работят.

Анализът показва, че близо 58% от младите в ЕС, или приблизотелно 32,4 млн., са били икономически неактивни през посочения период, като от тях жени и момичета са около 16,6 млн., а мъже и момчета - около 15,8 млн. Около 28 млн. от младите европейци на възраст 15-24 години въобще не търсят работа. Други около 2 милиона желаят да работят, но не търсят работа. А останалите - желаят да работят, но не веднага.

Виж още: Най-мързеливи сме в Европа

По официални данни на НСИ в края на 2014 г. у нас е имало малко над 718 хиляди млади хора във възрастовата категория 15-24 години. От тях през миналата година средно образование са завършили близо 53 хиляди момчета и момичета, а студентите у нас през 2014 г. са били малко над 270 хиляди. По най-груби сметки това означава, че близо половин милион млади българи на възраст до 24 години след завършването на средното си образование – нито учат, нито работят.

По данни на експерти в ЕС един на всеки трима безработни младежи между 15 и 24 години през 2014 г. е бил дългосрочно без работа.

В България това съотношение е по-близо до 2 към 1, тоест един от всеки двама младежи у нас е бил дългосрочно безработен.

Източник: БНТ, Евростат