Депутатите гласуваха промени в Закона за движение по пътищата

Депутатите приеха на първо четене предложението за глоби от 200 лв. за паркиране в паркове, градники и по тротоари.

Десен завой на червено

Друга от предложените промени в Закона за движение по пътищата - да се завива надясно при червен светофар, беше отхвърлено. Мнозинството гласува с "въздържал се", а минималната подкрепа от 16 гласа не позволи на вносители от БДЦ да прокарат в пленарната зала идеята си за спорния завой.

Идеята на вносителите беше да се позволи такъв завой, но при условие, че водачът спази предимството на пешеходците и да завие едва когато се убеди, че няма да пречи на движението и че пътят е свободен. Мотивите, с които се направи това предложение, е че така ще се намали задръстването в големите градове, обясни депутатът от БДЦ Светлин Танчев, който е и автор на промените.

Депутатите приеха на първо четене и още един законопроект на ГЕРБ, внесен от Станислав Иванов, според който общинският съвет ще определя цената за паркиране на местата, както и реда и условията за плащането ѝ от водачите на специализираното звено на общината или на юридическото лице.

Мигащи светофари

Депутатите отхвърлиха и предложението на Петър Славов от Реформаторския блок светофарите на кръстовищата, извън тези, които фабрично не разполагат с функция за указване на края на времетраенето на зеления сигнал чрез премигване, да се снабдяват с устройства, указващи това чрез трикратно премигване.

Източник: "Дарик"