77% не вярват, че законите се прилагат еднакво за всички

Повече от 2/3 от обществото е на мнение, че политиката на партиите в България се определя от мафията. 67% смятат, че решенията, които централите вземат са продиктувани от интересите на подземните кръгове.

Това показват данните от нациоално представителното изследване на общественото мнение, направено от Институт "Отворено общество". Резултатите ще бъдат представени на конференцията „Демокрация и гражданско“ участие днес в София. Данните са представителни, проведени са 1178 интервюта от 21 март до 9 април.

Според анкетираните влиянието в партиите се определя още от еднолично от лидера (52%), бизнеса (38%), а само 23% са на мнение, че решенията на партиите зависят от това волята на партийните членове.

Недоверие в законите и съдебната система

Друг притеснителен момент в изследването е силното недоверие в законите и съдебната система. Четири от пет души са убедени, че законите в България не се прилагат еднакво за всички - 77%. Според 69% пък законите са неясни и неразбираеми, а 58% не смятат, че самите закони са справедливи.

В България страхът от нарушаване на личното пространство и подслушване от полицията или ДАНС е сравнително нисък - 28%, като в София обаче той е доста по-силно изразен от този за цялата страна - 42%. Нисък е и страхът от уволнения заради изразяване на критично отношение към правителството. Групите, които се чувстват застрашени по този въпрос са заетите на държавна работа и тези, които са самоопределят като роми.

Нищо градивно обаче

Въпреки негативните оценки, които обществото дава за зависимостта на политиката от бизнеса и мафията, както и недоверието в съдебната система, всеки трети българин декларира, че не би направил нищо, ако е недоволен от управлението на страната. Тази нагласа е още по-разпространена сред живеещите в селата, възрастните хора, нискообразованите и безработните.

Едва 3% от анкетираните казват, че са готови да участват в стачка заради лошото управление. 4% - в бойкот, само 7% заявяват готовност да участват в протести. Най-много – 11%, са готови да се подпишат в петиция.

Виж още: България продължава да обича Русия, но иска да е в НАТО

Демокрацията преди всичко

Въпреки всичко според мнозинството от българите демокрацията остава най-предпочитаната форма на управление, като за 52% от българите тя няма реална алтернатива. Обратното твърдение се ползва с два път по-ниска подкрепа. Изследователите са установили, че колкото по-образовани са хората, толкова по-привързани са към демокрацията. Единствено при хората с начално и по-ниско образование демокрацията не е одобрявана.

На въпроса чий пример трябва да следваме като управление, най-голям процент от анкетираните посочват Германия - 40%. След това се нареждат Швейцария и Великобритания с по 14%. Русия е пример само за 6% от анкетираните, а Съединените щати – за 5%, а Китай с 2%.

Източник: Институт "Отворено общество"