Ако изборите за местна власт бяха днес, резултатите биха били ГЕРБ - 20,2%, БСП - 12,8%, ДПС - 7,1%, РБ - 3,4%, ПФ - 2,3%, Атака - 2,1%, АБВ - 1,6%

Повечето избиратели не виждат непосредствена алтернатива на сегашното управление. Такъв извод е изведен в проучването на общественото мнение за месец март на социологическата агенция "Сова Харис", направено по поръчка на в. "Преса".

Хората желаят стабилност

Според агенцията се наблюдава известна консолидация на обществените нагласи около стабилността, която излъчва правителството. Данните регистрират, че по-голямата част от гражданите предпочитат кабинетът да изкара пълен мандат, въпреки сериозните противоречия в управляващото мнозинство и като цяло преобладаващото скептично отношение към властта.

Към момента около половината от избирателите заявяват, че не възнамеряват да отидат до урните за изборите за местна власт, като според авторите на изследването е доста вероятно до есента броят на нежелаещите да гласуват да се се увеличи, тъй като на местни избори активността по принцип е по-ниска. Това би дало предимство на кандидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра. Другото следствие е, че значението на контролираните гласове ще се увеличи.

Според "Сова Харис" вариант за противодействие на контролирания вот са силни кандидат-кметове, отворени към гражданските структури, могат да имат шанс против статуквото, с което гражданите не свързват особени надежди. Иначе казано хората са склонни да гласуват за силни лица и хора с лична харизма, отворени към обществото.

Електорални нагласи

Чисто електорално ако местните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,2% от запитаните, за БСП - 12,8%, ДПС - 7,1%, РБ - 3,4%, ПФ - 2,3%, Атака - 2,1%, АБВ - 1,6%, а за други партии 1,5%. 26% все още се колебаят, 4,9% са отказали да отговорят, а 17% са отговорили, че категорично няма да гласуват.

При така стеклата се ситуация най-добре подготвена партия за предстоящите избори е ГЕРБ. Управляващата партия има контрол над държавния апарат и институциите, най-добър финансов потенциал, с добри позиции в местната власт и най-вече с високото ниво на електорална подкрепа тази партия осигурява комфортна преднина на всеки свой кандидат. Шансовете за мащабна победа на ГЕРБ на местните избори изглеждат стабилни.

Основен проблем за БСП е липсата на ясна перспектива. Социалистите не могат да си изградят образа на ясна алтернатива на управляващите след неуспеха на кабинета "Орешарски". А ролята на опозиция, която партията отстоява, предполага по-дълъг път до изгледите за изборна победа. Още повече, като се знае, че в лявото пространство монополът на БСП е реално застрашен.

"Неотложно изглежда преформатирането на левицата, отварянето ѝ към по-широки граждански слоеве. Ако БСП не желае да последва съдбата на СДС, тя трябва да докаже пред избирателите, че е постпреходна партия, каквато е ГЕРБ. На изборите тази есен БСП ще има трудната задача да покаже, че е започнала промяната в себе си. Ако пропусне този шанс, ще претърпи тежки последици", пише в доклада на агенцията.

По-малките партии

ДПС също е в сигурна позиция преди изборите за местна власт. Те имат стабилен електорат и се инфилтрират в нови региони. Обаче от желан центристки съюзник на всяка власт движението се превърна в нежелан партньор за всички основни политически субекти.

Резкият завой, който ДПС се опита да направи, като премине от едно управляващо мнозинство в друго, без да е отговорило на очакванията на избирателите, може би е възможен в корпоративната сфера, но не и в политиката. Представителната демокрация не търпи това. И е естествено, че екипът на Лютви Местан изпадна в изолация. Може да се очаква на местните избори в много райони ДПС да срещне по-консолидирана съпротива от своите опоненти.

Засега Реформаторският блок отстоява част от идеите, с които привържениците му го доведоха до властта. Електоралната подкрепа за тази формация е ограничена, но зад нея стои значителна част от интелигенцията, което придава на РБ особена тежест. Разногласията на партиите в блока и изкушенията във властта са сериозните препятствия, с които реформаторите трябва да се преборят.

Борбата между Патриотичния фронт и "Атака" за спечелване на гласовете в нишата на националистите продължава с пълна сила. "Атака" заложи на проруските настроения, а патриотите отстояват вижданията си чрез присъствие в управляващото мнозинство. Засега обединението между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов има лек превес, но не бива да подценяваме Волен Сидеров, който редовно намира подходящи артистични прояви преди избори.

АБВ са изправени пред трудна дилема. Как хем да участваш с опонента си в дясно правителство, хем да се изправиш срещу него пред избирателните урни? Логично това противоречие доведе и до конфликт в самата организация. Предстои да видим коя от двете посоки ще избере елитът на партията на предстоящия си конгрес. Без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати.

Институции и министри

От институциите с предимно положителен рейтинг са Българската православна църква, омбудсмана, Европейския парламент и Европейската комисия. Нито една от тях обаче не е свързана с българската държавна администрация.

При всички останали институции не само одобрението е с по-ниски стойности, но и преобладава неодобрението. В дъното на скалата са структурите, свързани със съдебната власт. Очевидно е, че очакванията на хората са за радикална реформа в тази сфера.

Сред най-харесваните хора в управлението са Лиляна Павлова (49,3% положителен рейтинг), Петър Москов (46,5%) и Бойко Борисов (43%).

От "Сова Харис" подчертават, че публичният образ на премиера Борисов е силно променен спрямо първия му мандат, като сега той е по-умерен, сговорчив и консенсусен, като дават паралел с това, че Борисов вече опитва да се държи като държавен глава. Другата версия е нуждата от баланс за поддържането на сложния състав на парламентарното мнозинство.

Източник: "Сова Харис", в. "Преса"