Видни американски политици разкритикуваха официалните костюми на олимпийския си отбор, ушити в Китай

Лидерът на мнозинството в Сената, демократът Хари Райд, дори предложи стилните блейзери и барети да бъдат изгорени на клада.

Според сенатора олимпийският комитет на САЩ трябвало да се почувства "засрамен" и "притеснен", предвид икономическите затруднения на текстилната индустрия и множеството безработни кадри от бранша.

Скандалът избухна, след като бе разкрито, че на откриването на 27 юли US спортистите ще носят маркови дрехи от "Ралф Лорън", ушити в Китай - и че нито една част от облеклото им няма да е произведена в САЩ.

Олимпийската колекция в цветовете на националния флаг - бяло, синьо и червено - се предлага онлайн в RalphLauren.com, където са поместени и допълнителни материали в чест на състезателите.

Две седмици преди началото на игрите вероятно няма как да се спази предложението на конгресмените облеклата да се ушият наново на американска територия.

И демократи, и републиканци обаче приканиха олимпийския комитет да вземе мерки, за да не се повтаря този позор в бъдеще.

Оттам контрираха, че участието на игрите се финансира от спонсори и че с гордост си партнират с емблематична американска компания като модната къща на Ралф Лорън.