Представяме ти световните летища с най-добри удобства, където не би имал нищо против да прекараш няколко допълнителни часа

За повечето туристи летищата са просто необходимо зло – място, където пристигаш в последния момент, прелиташ със скоростта не светлината от чек-ин гишето до изхода или напуснеш светкавично в момента, в който куфарът ти се появи на багажната лента. Сред океана от скучни аерогари, в които минутите до качването на борда се точат по-тягостно от сесия на Народното събрание в петък следобед, обаче има и забележителни изключения. Понякога си струва да пристигнеш на летището рано или да си организираш по-дълъг престой.

Малко култура не вреди
Повечето пътувания включват задължителното посещение на най-добрата галерия или музей в града. В Амстердам можеш да отметнеш това от списъка със занимания още на летище Схипхол, където се помещава филиал на световноизвестната галерия Райксмузеум. Летище „Инчеон“ в Сеул пък предлага запознанство с 5000-годишната история на Корея. Доста по-интересно е от това да прелистиш някое жълто списание за осми път.

Релаксирай
Дестинации като Бали са прочути с курортите си, които предлагат пълна релаксация. Авиокомпанията Катар Еъруейз обаче се грижи поне част от пътниците й да се потопят в спокойствие и глезотии още по време на пътуването и независимо от крайната му точка. Всеки неин клиент от бизнес и първа класа, минаващ през летището-хъб в Доха, може да използва специалния Премиум терминал, включващ отлични и напълно безплатни ресторанти, стая с видео игри, помещение за детски игри и СПА. След като се размажат в джакузито, бизнесмените могат да си вземат и спалня, където да дремнат няколко часа преди следващия полет.

В досег с природата
Първата асоциация, когато стане дума за архитектурата на летищата, е много метал и стъкло, с две думи – силно стерилна и урбанизирана среда. Не и в огромното летище на Куала Лумпур. Насред една от сградите му има истинска джунгла с водопади, сред която дори можеш да се разходиш. Добър преход от шумния мегаполис на малайзийската столица към пищната зеленина на югоизточна Азия, за която летището е основен изходен пункт.

Раздвижи се
Съненото протягане или разходките по пътеките на самолета не са достатъчни да запазиш добрата си физическа форма по време на безкраен презокеански полет. Трябва ти нещо повече. Като отлично оборудваната стая за йога на летището в Сан Франциско, например. В огромния бизнес и развлекателен комплекс Скай Сити до летището на Хонконг (не го бъркай със софийския мол) пък има голф игрище. А на аерогарата „Инчеон“ целогодишно работи ледена площадка.

Гастрономия до шия
За да опиташ автентичния вкус на местната кухня, понякога не е нужно да се забиваш в опушено малко заведение, известно само на вътрешните хора... и на още няколко хиляди туристи, прочели за него в някой пътеводител. Тази работа можеш да я свършиш и още на летището, докато правиш така любимите на всички твои фейсбук приятели снимки на храната пред теб... или докато капеш погрешка екзотични сосове върху паспорта си. След неособено вдъхновяващото меню на борда, някои ястия в летищните ресторанти ще ти се сторят връх в кулинарното изкуство. Например ризотото с бакла или блините с хайвер в ресторанта на Гордън Рамзи на летище „Хийтроу“ в Лондон с подвеждащото име Plane Food (игра на думи – името значи „самолетна храна“, но звучи като „обикновена храна“, а тук тя не е нито едно от двете). Или пък тартът с пушени чеснови скариди и гуакамолето от „гуакамоления бар“ в ресторанта на Рик Бейлис на летище „О'Хеър“ в Чикаго. Altitude на женевското летище примамва с миди с аромат на трюфели, а щутгартското дори има ресторант със звезда от Мишлен – Top Air. В което и от тези заведения да попаднеш, вече ще гледаш с други очи на пакетчето фъстъци по време на полета, дори и да ти го подава красива стюардеса.

Мечтаното закъснение
Закъсненията на полети обикновено са посрещани с недоволно мърморене или паническа истерия... освен ако не си в Сингапур. Там ще се зарадваш на неочакваната допълнителна ваканция. Местното летище „Чанги“ често е избирано за най-добро в света. Удобствата му са наистина несравними – екопътека, 4D кино, няколко детски площадки, многобройни СПА центрове (предлагащи дори педикюр, изпълняван от малки рибки, които нежно ти пощят краката), инфинити басейн в балийски стил и безплатни туристически обиколки на Сингапур.

Да полегнем преди път
Дългите полети могат да бъдат изтощителни, стресиращи и да те превърнат в добре изстискан парцал, ако часовата разлика не ти понася. Кой иска да прекара първите няколко дни от дългоочакваната ваканция, прозявайки се към 5 следобед или в състояние на постоянно замайване? В някои случаи си заслужава да разбиеш пътуването на етапи, а между тях да вземеш освежаващ душ и да се наспиш в хотел до или на самото летище. Терминал 5 на „Хийтроу“ е дом на превъзходния Sofitel, в чиито елегантни стаи можеш да се насладиш на запазената марка на хотелската верига – ултраудобните легла SoBeds. Други хотели, които биха те накарали да не бързаш да пристигаш в крайната дестинация са Regal в Хонконг, свързан с летището с мост и предлагащ открити и закрити басейни; Fairmont във Ванкувър, с отличния си румсървиз и шумоизолираните стаи, в които спиш като бебе, независимо, че са точно до пистите; и Parkroyal на мелбърнското летище „Туламарин“.

Виж и галерията със снимки