Мила казва, че хората научават за работата й от уста на уста, точно така и ние се свързахме с нея - покрай общи приятели, Facebook и случайността във въздуха на София.

Преди две седмици те ни отведоха в клуб, където на фона на приятната музика на The Smugglers Collective, познати и непознати лица се усмихваха оглеждайки новата колекция на Sassa Björg (лейбъла на Мила), City/Zen: Chromatic.

Като към всичко по-горе прибавим и много любопитство, се озовахме в ателието на Мила на ул. Ангел Кънчев 25, ап 1. Чувството е близо до престой под дъгата - мястото е пълно цветни конци, най-шарени материи и, разбира се, с дрехи. Мила те посреща радушно със “Здравей”, вода и портокали и след миг като фея, започва да изпълнява модните ти желания.

В албума по-горе ще откриеш снимки от фотосесията City/Zen: Chromatic за 12 magazine.

Преди няколко дни представи колекцията си City/Zen: Chromatic в столичен клуб. Останаха ли дрехи, защото знаем, че шиеш в единични бройки?

Събитието беше организирано от списание Интро и беше изключително успешно. Имаше около 300, а може би и повече посетители. Останаха ми накои неща, но на тяхно място вече има нови.

Кога да очакваме нови неща?

Още през март. Не спирам да работя.

А от колко време се занимаваш с мода?

От 6 години, а марката ми Sassa Björg (Сасса Бьорг) е на една.

Обличаш ли момчета?

Да, но само по поръчка. Мъжкото облекло , което правя е спицифично. Скоро ще имам и такъв проект свързан с един много специален мъж.

Имаш ли модна икона?

В съзнанието ми изплува Фрида. Но не като модна, а като икона изобщо. Постоянно я търся и дори несъзнателно се връщам към нея. Иначе, ако трябва да е от нашето време, бих назовала Ройшин Мърфи. Напоследък е толкова трудно да определиш някого като модна икона. Много от най-добре облечените хора, всъщност са роби на марки и тенденции.

Ами българско име?

Това ще е Лили Гергишанова, модният редактор на списание Ева.

Отказвала ли си ангажимент?

Да, веднъж отказах ангажимент за стайлинг на попфолк изпълнител. Аз съм голям музикален ценител и тази музика не се вписва в идеята ми за света. Въпреки това, не мога да кажа, че тези дами не заслужават възхищение, защото знам че , работят здраво.Просто не е моето нещо .

В момента текат седмиците на модата с колекциите за следващата есен. Има ли ревю, което те е впечатлило много?

Следя по-некомерсиална мода, защото дори моята е комерсиална. Така че, последното готино ревю, което гледах, бе това на Phoebe English в Лондон. Много е минималистично и се доближава до собствения ми стил.

Като го споменахме, ти как се обличаш? Остава ли ти време да шиеш за себе си?

Много рядко намирам време за мен. Моят стил е много обикновен, обличам се семпло - дънки и тениска.

Сама управляваш бизнеса си. Как се справяш?

Трудно. Нагаждам се към пазара, към изискванията на клиентите си. Но това е част от бизнеса, иначе щеше да е хоби. Хората около мен ми помагат. Имам страхотни познанства.

Усети ли кризата?

Да, та аз фалирах. И продължавам да я усещам. Всички я усещат. Най-положителното е, че хората са отворени за всевъзможни колаборации като следствие от нея.

Как намери мотивация да продължиш?

Много хора ми помогнаха тогава. Оказаха ми емоционална и финансова подкрепа. Просто повярваха в избора ми и ме накараха, и аз да повярвам. Не ми беше лесно и още не ми е.

Как намираш вдъхновение?

Все по-трудно, когато трябва да е ежедневие. Често материалите ме вдъхновяват. Може би, единствените неща, за които съм лакома са платове и обувки. Не мога да се въздържа и не го правя.

Колко често обикаляш магазините за платове?

Всяка седмица откривам нови неща.

Как избираш имената на колекциите си?

Често са имена на песни, албуми или част от текст.

Очевидно музиката влияе на работата ти?

Много и на настроението, и на работата ми. Озвучавам плътно целия си ден.

Любими банди?

Трудно ми е да кажа едно нещо. Напоследък слушам Крис Джилк? - диджей с много добри едночасови сетове и в Youtube имам безкрайна листа, която попълвам всеки ден. Иначе слушам поп, хаус, рок, когато ми загрубеят нещата, трипхоп и т.н..

Как избираш цветовете?

Трябва да са ярки. Макар че работя и с конкретни тъмни цветове, както се видя в City/Zen: Chromatic.

Най-важният урок по стил, който си научила?

Имам няколко правила. Едното е да не се робува на модата, а да се движиш около нея. Другото са чистите пропорции - трябва да знаеш кое, до колко и в какъв обем трябва да бъде. Дрехите да се съчетават правилно като дължини, обеми и цветове. Да имаш индивидуален почерк.

Знам, че работиш много с трико, нали? Това не е ли една от най-трудните материи за обработка?

Текстилът е по-труден. И трикото има своята специфика, но остава повече място за развихряне. Зависи откъде се похванат.

Кого искаш да облечеш? 

Ерин О’Конър, тя е британка и от тези красиво грозни жени, който много харесвам. Защо не и Мадона, вдъхновявала ме е много, разбира се, че искам да я облека.

Какво да очакваме от теб в най-скоро време?

Още по-цветни неща. В последната ми колекция имаше кафяво и сиво, които сега ще прогоня. Ще си запазя преливането към жълто и оранжево, които сега ще преобладават, както и корал. Има и един проект, който мисля да реализирам, с рециклиране на мъжки ризи, но за сега ще кажа само толкова.

Как те откриват хората?

Чрез други хора, оказва се, че рекламата от уста на уста работи най-добре за мен, както и страницата във Facebook.

Ние не търсихме дрехи, търсихме Мила. И двете обаче ще намериш на ул. Ангел Кънчев 25, ап 1. от понеделник до петък, от 9:30 до 18:30.
1 Коментар

  1. Lobo

    Готина българка :)