Публикуваме цялото писмо на екипа на Тв7

Журналистите на Тв7 изпратиха отворено писмо до Снежана Тодорова, и.д. председател на управителния съвет на Съюза на българските журналисти и до доц. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии.

Ето го и цялото съобщение на колегите от Tв7 без редакторска намеса:

"От името на журналистите и служителите на ТВ7 бихме искали да се обърнем към Вас, като представители на уважавани институции, които застават зад истината и свободата на изразяване на мнение в нашата държава.

Ставаме свидетели на безпрецедентен опит да се погази правото на журналисти от една национална електронна медия да упражняват своята професия, като бъдат поставени в условия на натиск и страх. На 3 юли в 17.10 ч. в офисите на Тв7 нахлуха дузина татуирани охранители заедно с назначен временен синдик. Това действие е продължение на активната кампания от страна на "Ноу фрейм медия България" ЕАД, собственост на депутата от Европейския парламент Николай Бареков.

В разрез с указанието на Софийски градски съд заедно със синдика в сградата нахлуха и охранители, които се настаниха на етаж, нает от Балкан Българска Телевизия. В студиата и офисите влязоха и лица, принадлежащи към ПП "България без цензура". Те не се съобразиха с искането на адвокатите на Тв7 да напуснат незабавно офисите.

След полунощ на 3 юли опитите на гардовете да щурмуват сградата продължиха. Станахме свидетели как безименни въоръжени лица бяха допуснати в нюзрума на българска национална медия. С репликата „ще ви разстреляме“ един от гардовете показа до каква степен той и колегите служат на реда и изпълняват закона.

С неправомерните си действия охранителите и служителите на "България без цензура" застрашиха не само журналистите в телевизията, но и показаха, че силата и безпардонното поведение печелят в битката с истината.

С настоящето писмо изказваме своето възмущение и апелираме към Вас за съдействие и предприемане на мерки да защитим правото си да работим без страх в името на нашите зрители.

Ценност като свободата на словото е присъща на демократичните държави. Надяваме се България да е част от тях."

Виж още: TV7 поиска процедура по несъстоятелност