Атински адвокат призова да се разследва управлението на СИРИЗА досега

Адвокат, практикуващ в Атина внесе в прокуратурата на Върховния съд на Гърция иск срещу вече бившия финансов министър Янис Варуфакис, съобщи grreporter.info.

Съд за държавна измяна

Адвокат Янопулос е призовал висшите съдебни органи да повдигнат срещу бившия финансов министър обвинения в степен на углавно престъпление за подготовка на извършване или за опит на извършване на държавна измяна. Той настоява искът му да бъде внесен в парламента, за да гласуват свикването на извънреден съд за Янис Варуфакис.

Той иска още от висшите магистрати да разследват доколко са налични улики за извършване на престъпления и от други членове на коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци.

По негови думи "измамните действия" Янис Варуфакис са предизвикали щети в размер на 20,8 млрд. евро на гръцкия народ, както и че "е нарушил пряко и безскрупулно политическия и юридически мандат, предоставен му от гръцкия народ, премиера и гръцкия парламент, чието изрично съдържание се е заклел да изпълни".

Според него нарушението на този юридически мандат "причини неизчислими щети на обществения интерес на страната и предизвика негативни последствия в ущърб на по-голямата част от гръцките граждани, домакинства и компании".

Виж още: Варуфакис: Споразумението е нов Версайски договор

Злодеят Варуфакис

"С множество действия и бездействия бившият финансов министър подрони предоставения му от премиера, правителството и парламента мандат и доведе страната до икономическо задушаване, финансова безтегловност и нов кръг на рецесия, като унижи гърците и ги обрече да чакат на банкоматите за позволените 60 евро на ден, понеже са били достатъчно патриоти, за да се доверят на гръцките банки и неговите публични изявления“, се казва в изложението на адвоката.

Искът на адвоката срещу Варуфакис бе вторият пореден след този на кмета на Стилида и лидер на извънпарламентарната партия "Телия" Апостолос Глецос. Според него вината за тежкото финансово състояние на гърците принадлежи изцяло на Янис Варуфакис.

Източник: Economic.bg, grreporter.info