Евромонетите на южната ни съседка са сред най-оригиналните в еврозоната и илюстрират хилядолетната история на страната

Носете си повече пари, в брой - съветва Си Ен Ен западните туристи в Гърция, навикнали да плащат с кредитни карти. От началото на новия век насам еврото замени драхмата като официална валута в южната ни съседка, която е сред 19-те държави в еврозоната (от общо 28 членки на ЕС). 

Като една от най-древните държави в Европа, Гърция с право припомня своята близка и по-далечна история върху парите си - и евромонетите не правят изключение.

Върху най-големия номинал - 2 евро, е пресъздадена, символично, мозайка от Спарта (III в.), която изобразява мита за отвличането на Европа от върховния древногръцки бог Зевс, приел образа на бик. В този случай Европа е името на красива девойка, дъщеря на финикийския цар Агенор, която Зевс отвел на остров Крит, а тя му родила трима сина: Минос, Радамант и Сарпедон.

Монетата от 1 евро е с изображение на сова - копие на древна атинска монета от 4 драхми (V в. пр.н.е.). Нощната птица е символ на мъдростта и богиня Атина Палада, покровителка на гръцката столица.

Върху трите най-големи номинала на евроцентовете са държавници с принос към изграждането през XIX в. на съвременна Гърция, наследила Древна Елада.

50-те евроцента са с лика на Елефтериос Венизелос (1864-1936), пионер в социалните реформи, с ключова роля за модернизирането на гръцката държава.

Лицето върху 20-те евроцента е на Йоанис Каподистриас (1776-1831), първи губернатор на новогръцката държава през 1830-31 г., след войната за незавимост, а на 10-те евроцента е Ригас Фереос (Велестинлис) (1757-1798), виден деец на националноосвободителните борби срещу османското владичество на Балканите.

Три плавателни съда от различни епохи върху най-малките евромонети подчертават традициите на Гърция в корабоплаването: съвременен танкер върху 5-те евроцента, корвета от войната за независимост (1821-27) на 2-та евроцента и най-древният боен кораб - атинянска трирема от V в. пр. н.е. върху монетата от 1 евроцент.

Проектът за гръцките евромонети е дело на скулптора Георгиос Стаматопулос. Неотдавна той спечели и конкурса за дизайн на юбилейната монета по случай 30-годишнината, откакто знамето с 12-та звезди на син фон е официален символ на ЕС.

Източник: ЕЦБ