"Гугъл" отбеляза 800 години от подписването на Магна Харта

Преди 800 години Магна Харта, или Великата харта на свободите полага основите на демокрацията и равните права на гражданите. Документът е подписан през 1215 г. в Рънимийд, на брега на река Темза, след тежки преговори между крал Джон Безземни (1199-1216) и феодалната аристокрация, бароните и гражданите.

Магна Харта е първият документ в историята на Великобритания, който ограничава властта на краля и поставя началото на демократичното конституционно право. По-късно от него е вдъхновена и конституцията на САЩ.

Подписаната през 1215 г. първа Магна харта не е съхранена до наши дни, но в Обединеното кралство днес се пазят

четири нейни оригинални копия -

от общо 13-те направени навремето. Два екземпляра са в Британската библиотека, а един - в катедралата на град Линкълн.

Най-добре запазеният, показан и на снимката горе, е в катедралата на Солсбъри, при гроба на Уилям Лонгспий, полубрат на крал Джон Безземни и граф на Солсбъри.

Lonely Planet, които поставят Солсбъри на седмо място в своя Топ 10 за 2015 г., съветват туристите да съчетаят визитата в английското градче с посещение на Стоунхендж

"Никой свободен човек не може да бъде залавян и затварян,

или да му бъдат отнемани правата или собствеността, или да бъде поставян извън закона или заточаван, или да му бъде отнемано общественото положение. Нито пък Ние или някои изпратен от Нас ще употребява сила срещу него,  освен ако не е отсъдено законно от неговите равностоящи или според местния закон. 

На никого няма да извършваме срещу заплащане, на никого няма да отказваме или да забавяме защитата на правата и въздаването на правосъдие", се казва в текста, който урежда и гарантира съблюдаването на определени права и привилегии за свободните съсловия: църквата, бароните и търговците.

Подписването на Магна харта станало възможно след успешното въстание на бароните, към което се присъединили и други обществени прослойки като рицари и граждани, недоволни от

увеличението на налозите и вътрешната политика на монарха

След поражението му група от около 40 благородници го принуждава да сложи печата си под хартата и така кралят престава да бъде над закона. Именно това е и сюжетът на анимираната "драскулка" (doodle), с която "Гугъл" отбелязват 800-годишнината на Магна харта.

Източник: Bulevard.bg