След среща с премиера Борисов по повод сделката за продажбата на апетитния имот областния управител на София-град Веселин Пенев подаде оставка

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него. За това съобщи правителствената пресслужба.

Днес премиерът Борисов назначи проверка на Главния инспекторат на обстоятелствата около извършването от областния управител на разпоредителни действия с имот – държавна собственост. Събраните до момента факти му дадоха мотив да сезира прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая. Става дума за скандалната сделка с терена на Царските конюшни.

По-рано вчера зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов призова Реформаторския блок да оттегли Пенев заради скандалната сделка. 

Пенев е от квотата на РБ, зам.-председател на партията НПСД. 

Премиерът е разпоредил проверка на Областна администрация - София град заради сделката с Царските конюшни. Борисов е наредил Главният инспекторат да провери в максимално кратки срокове дали при сделката е спазен законът за държавната собственост. 

Междувременно от БСП поискаха оставката и на вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

"Разполагаме с документа - питане до министър Бъчварова и нейния отговор, с което тя дава зелена светлина за тази продажба. Ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител, ние искаме оставката на вицепремиерa Бъчварова, която излъга и е съучастник в тази сделка", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. 

Именно нейната партия изнесе данни за нарушения при продажбата на имота в центъра на София - т.нар. "Царски конюшни". Теренът е огромен и е продаден за малко над 650 хил. лв. като дори самият вече бивш областен оправител на София е признал, че цената по сделката е ниска. 

Новият собственик на царските конюшни е бившия управител на КТБ Янко Иванов. Години наред тече съдебна битка кой да вземе царските конюшни, които се намират на бул. "Дондуков" на метри от паметника Левски. Теренът е 8 декара. Преди години част от имота е прехвърлен чрез заменка на фирма "Дивисима" - собственост на Янко Иванов, който сега успява да вземе и останалата част. Тогава обаче останалите 7 декара от имота остават собственост на държавата.

Бившият областен управител Росен Малинов разказва как се е случила сделката:

"Първо, имотът е разделен на три поземлени имота. Това е направено абсолютно умишлено и с цел. Тъй като стойността надхвърля 500 000 лева и решението трябва да се вземе от Министерски съвет, е разделено на три, както се прави с обществените поръчки, за да е сумата под 500 000 лева и за да може да се реши от областния управител. При избора на оценителя е създадена комисия, извършена е оценка, класирани са три фирми. Първите две фирми по една или друга "причина" се отказват, тъй като са дали други резултати и печели тази фирма, която трябва да спечели", посочи Малинов.

Източник: в. "Сега", "Дарик"