Парламентарните комисии приеха да дадем 2,5 млрд. лв. за нови изтребители и бойни кораби

Зелена светлина за превъоръжаване на българската армия дадоха парламентарните комисии по отбрана, бюджет и финанси. Ако предложението бъде прието армията трябва да закупи нови бойни изтребители и нови кораби за флота на обща стойност 2,5 млрд. лв. 

Депутатите не само че одобриха проектите, но и обещаха да подкрепят още една сериозна инвестиция в отбраната - покупка на нови бронирани машини. Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че проектът предстои да бъде внесен, след като финансовият министър Владислав Горанов е поискал да се преразгледа начинът на изплащане на машините. 

Дебатите в комисията по отбрана по отношение на изтребителите бяха дали трябва да се купуват нови западни, или да се разчита на старите руски. Защитници на последното бяха независимият Велизар Енчев и левият Атанас Зафиров. Те дори се бяха подготвили със справка от руската компания РСК "МИГ", с която да докажат, че ремонтът и модернизацията на самолетите щели да излязат по-евтино от нови. Сметката на МО обаче показва други стойности. 

Виж още: Всички българи над 18 години - на военен отчет

Пълната модернизация по натовски стандарти, в което се съмняват дори военните, както и ремонтът на МиГ-29 ще струват до 2030 г. 1,7 млрд. лв. В същото време покупка на 8 нови, наземното оборудване, въоръжението и обучението ще струва 1,5 млрд. лв. Оказа се, че в момента руските изтребители нямат и годно въоръжение, тъй като срокът му отдавна е изтекъл.

След решението на комисията проектите трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала. След това от МО ще изпратят покани до компании, които да предоставят своите оферти. До този момент е ясно, че сред поканените ще са шведските "Грипен" (нови), португалските - Ф-16 (употребявани) и италианските "Юрофайтер" (употребявани). Очаква се да бъдат изпратени повече покани. Все по-често обаче предварителните проучвания показвали, че държавите вече не искат да продават старите си самолети. Това най-вероятно се дължи на усложнената международна обстановка.

Виж още: Доброволци цивилни влизат в казармата

Дебатите около проекта за нови бойни кораби пък показват трагичното състояние на бойния флот. Оказва се, че след 3-4 години ВМС няма да имат годни кораби за плаване. Тогава ще бъдат пенсионирани старите руски кораби. В момента пробойните им в тях се запълвали с цимент. 

Част от депутатите поставиха под съмнение проекта заради слуховете, че се правят за определена фирма. Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт дори поиска да напише името й в запечатан плик, който да се отвори, след като бъде избран победителят. Забележките му обаче бяха подминати от ръководството на МО.

Източник: в. "Сега"