Иракски и кюрдски сили, подкрепени от мащабна военновъздушна коалиция, опитват да превземат една от най-важните крепости на терористичната организация

Започна битката за освобождаването на втория по големина град под контрола на "Ислямска държава" - Мосул. Вчера Иракският премиер и главнокомандващ въръжените сили на страната Хайдер Абади обяви, че започва наземна операция за освобождаване на града от контрола на ислямистите. 

В телевизионно обръщение Абади подчерта, че вторият по големина град в страната ще бъде освободен от джихадистите с настъпление на "иракската армия и подразделения на местните милиции".

В подкрепа на иракските сили ще се бият и войските на Иракски Кюрдистан - бойците пешмерга.

Според експертите това е най-голямото разполагане на иракски военни сили от американската инвазия през 2003 г. Силите на иракското правителство са подкрепени също така мащабна военновъздушна коалиция, в която участват 60 държави, като целта е една - да бъдат изтласкани джихадистите от Ислямска държава от най-важната им крепост.

Според различни източници авангардът на атаката ще бъде подразделение на иракската армия, което наброява между 30 и 54 хил. военни, като към тях ще се включат паравоенни шиитски и сунитски отряди, обучени от Турция нередовни милиции, както и до 40 хил. кюрдски пешмерги. В битката участва и авиация, като пропагандната ръка на ИДИЛ твърди, че това са самолети на САЩ.

Срещу тях се изправят само около 4000 - 8000 бойци на ИДИЛ, които обаче са минирали региона на града с импровизирани експлозивни устройства и могат да използват цивилното население като жив щит. Също така специалистите очакват в Мосул да има използване на и на химическо оръжие, тъй като се знае, че бойците на Ислямска държава разполагат с такова. Такива снаряди имат и правителствените войски извън града.

Според "Скай нюз" иракските и кюрдски сили са превзели няколко села около Мосул, който все още е под контрола "Ислямска държава", но техният напредък е забавен от самовзривявания на екстремисти, екплозии на крайпътни мини и възникване на петролни пожари.

Кюрдските пешмерги са отнели над 200 квадратни километра територия от "Ислямска държава" през първия ден от мащабната военна операция.

Развитието на военната операция по превземането на Мосул можете да следите на страницата на журнала De Re Militari, отразяващ актуалните военни действия по света

Източник: actualno.com, "Ал-Джазира", "Скай нюз"