Съпругът на депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелил обществена поръчка за стотици хиляди в София, а зам.-кметът по транспорта на столицата е редовен гост в дома им

Силно съмнителна сделка за стотици хиляди левове в Столичната община разкри разследване на Нова телевизия. Съпругът на депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелил обществена поръчка за спирки за градския транспорт, оценявана на над 200 хил. лв.

Според експерти, цитирани от медията, общината плаща два пъти повече от реалната цена на изработените спирки.

Допълнително с това на снимки, показани в разследването, се вижда служебната кола на зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов, паркирана пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков, като според свидетели, изпратили снимките в телевизията, Христов е ходил там многократно през уикендите.

Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София - дейност в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв., като парите се дават от Общината.

Според независими специалисти, които журналистическият екип е завел на място на спирките, видяха навесите и сметнаха цена за бройка почти два пъти под тази в договора с центъра.

"Това, за което знам, са малки поръчки, които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка", заяви депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева.

Заместник-кметът на София признава за познанството си с депутатското семейство, но добавя, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.

"Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури за провеждане на обществените поръчки, собствен бюджет", заяви Любомир Христов.

От Центъра за градска мобилност пък обещават проверка на случая. 

Малко след излизането на разследването премиерът Бойко Борисов е поискал депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева да си подаде оставката като народен представител, както и на Любомир Христов като зам.-кмет по транспорта в София. Впоследствие Христов подаде оставката си, а съдбата на Коцева като депутат ще се разглежда на заседание на парламентарната група.

"След като разговарях и днес с Ирена Коцева се оказа, че има обществена поръчка, която е проведена, спазени са всички законови изисквания. Имало е няколко фирми, които са участвали в нея, но нито една от тях не я е обжалвала. Има си конкретни органи, които са получили съответните изпълнения и са направили протоколи", каза шефът на парламентарната група Цветан Цветанов.

Все пак Цветанов призна, че "ПГ на ГЕРБ е доста притеснена от начина, по който се интерпретира в публичното пространство един достоен човек и качествата му".

Ако във вторник групата на ГЕРБ ми поиска оставката, ще я дам, за да не пада петно върху партията, обяви Коцева. Тя обясни, че с Христов са приятели от над 20 години. 

Източник: Нова телевизия