Шефът на германското вътрешно разузнаване предупреждава за възможност от нападения, които да са в отговор на пораженията на "Ислямска държава" в Ирак

Загубите на "Ислямска държава" в Мосул и последващо поражение на "халифата" в Ирак и Сирия, могат да доведат до терористични атентати в Европа. За това предупреждава ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията на Германия Ханс-Георг Масен пред радио "Дойчландфунк".

По негови думи джихадистите са с опрян в стената гръб и е напълно възможно техните поддържници в Европа може да се почувстват длъжни да отмъстят, което да доведе до нови атентати. 

Затова и германските служби се готвят за подобни атаки. Въпреки това Масен не коментира да има подобна заплаха към настоящия момент. 

По негови дъми възможните варианти, за които спецслужбите трябва да са готови, са обучени бойци да организират бомбени атентати или нападения с открита стрелба по хората с автомати. 

По последни данни на Федералната криминална служба на Германия, тази година в центъра на вниманието на германските специални служби са около 450 ислямисти, които могат да бъдат потенциален източник на терористична заплаха.

За последните 15 години правозащитните органи са успели да предотвратят 11 терористични акта, подготвяни на територията на страната, посочи ръководителят на Федералната криминална служба Холгер Мюнх.

Източник: RT