До 2 часа след подаване на сигнал за бедстващ човек в планината спасителните служби трябва да могат да проверяват локацията на изчезналия чрез мобилния телефон

Парламентът задължи мобилните оператори в срок до 2 часа да дават данни за локацията на телефон, от който е подаден сигнал за помощ до полицията.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита при бедствия, който позволява на МВР да иска справка за местонахождението хора, изпаднали в ситуации, застрашаващи живота и здравето им, предаде Агенция "Фокус". 

Мобилният оператор ще трябва да предоставя данните във възможно най-кратък срок, не по-дълъг от 2 часа.

В закона са предвидени и множество гаранции за спазване на правата на заинтересованите хора, за да бъде осъществен достъпът до тези данни - разрешение от съда, ясни процедури за предоставяне, съхраняване и унищожаване на исканите данни, а също така и контрол от страна на държавата. 

До този момент мобилните оператори предоставят данни за локализацията на мобилното устройство само при тежки престъпления.

Виж още: Къде са опасните места на Витоша

За промените се обяви зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. На среща миналата седмица с Емил Нешев от Планинската спасителна служба по време на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

"Ще ограничим възможността да се ползва човешки ресурс на хора, които нямат тази подготовка за работа в лоши метеорологични условия в планината. Искаме да ангажираме максимално експертизата и подготовката, която имат планинските спасители", заяви тогава Цветанов.

"От името на всички планински спасители, които рискуват живота си в опитите си да спасят човешки живот, искам да благодаря на всички, които взеха участие в тези бързи действия, както от страна на Цветан Цветанов, така и от всички останали, включително и медиите. Изключителна голяма крачка напред е това", коментира от своя страна Нешев.

Идеята е да има подаден сигнал към 112 или към спасителна служба, за да може да стартира тази процедура.

Източник: "Дарик"