Почти всички партии изразяват подкрепа за готвената забрана

Забрана за фереджетата на национално ниво най-вероятно ще бъде приета и на национално ниво. Това стана ясно след вчерашното заседание на парламентарната комисия по регионалните въпроси, на което депутатите подкрепиха проектозакона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, пише в. "Сега". 

С 13 гласа депутатите от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт единодушно подкрепиха предложението. На заседанието не присъстваха представителите на ДПС и "Атака". 

Това е първата комисия, която гласува в подкрепа на проектозакона, но и в останалите, както и в пленарна зала се очака да има подкрепа, прогнозира депутатът от ПФ Славчо Атанасов, който заедно с 12 свои съпартийци е сред вносителите.

"Да се носят бурки на обществени места у нас е все едно в Мека и Медина да се носят християнски символи. Това е груба намеса в чуждо духовно пространство. Не искаме да забраняваме носенето на тези облекла у дома или в джамията, а само на публични места. В 6 държави в Европа вече действа такъв закон. Това са Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия - страни в ЕС, и Швейцария", обясни Славчо Атанасов.

Виж още: Какво обхваща забраната за бурките в София

Какво представлява забраната

Според проекта забраната ще важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги. Към тях са записани и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. 

Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание. При нарушение на забраната се предвижда глоба от 200 лв., а за всяко следващо - 1500 лв. Ако жената носи бурка, може да бъде лишена и от социални помощи за срок от 3 месеца. 

По време на обсъжданията в комисията стана ясно, че патриотите обмислят наказание и за тези, които склоняват хората да прикриват лицата си - лишаване от свобода за 3 години, глоба от 5000 лв., както и обществено порицание. Ако потърпевшият е малолетно или непълнолетно лице, предвиденото наказание за склоняване е затвор до 5 години и 10 хил. лв. глоба. Контролът ще се осъществява от кметовете и МВР.

Забраната не засяга културни мероприятия, спортни прояви, нито пък хора със здравословни проблеми, които налагат закриване на лицето. Между първо и второ четене текстовете ще бъдат променени така, че да няма спорове и неясноти по въпроса, пояснява пред изданието Славчо Атанасов и допълва, че законът няма да важи за участници в маскаради, за кукери или за футболни фенове.

Мотивите на ПФ 

Още с внасянето на законопроекта съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов го мотивира с "установени както от тях, така и по информация на службите данни, че у нас това се прави срещу заплащане, а не по религиозни убеждения", като според него това е последователна политика на Турция в България. 

Неговият колега съпредседател в ПФ Валери Симеонов изрази същото мнение. Навсякъде където се носят бурки, забрадки и фереджета, това се прави срещу заплащане, изтъкна Симеонов, като според него носещите бурки у нас, го правели заради финансовия стимул, а не от преданост към исляма.

Виж още: "Ислямската колекция" на Долче и Габана - просто бизнес

Носенето на такова облекло пречи на идентификацията на лицето, което го носи, и така се завишава рискът за пробиви в националната сигурност, включително чрез терористични актове, в които се използват жени-камикадзе, пише още в мотивите към проекта.

Патриотите са категорични, че техният закон стъпва на европейския опит в сферата и техният проект бил близък до френските норми за бурките. Френският закон обаче забранява демонстрирането на религиозна принадлежност на публични места като цяло, а не е се отнася само за исляма. 

Забрана за носенето на бурки на обществени места вече приеха общинските съвети в Пазарджик и Стара Загора, а подобни предложения са внесени в Пловдив, Бургас, София, Благоевград и Шумен.

Източник: в. "Сега", News.bg