Младите българи имат твърде реалистична, а понякога дори прекалено самокритична оценка за себе си и за своята държава, обобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

По повод началото на българското европредседателство чуждите медии припомнят някои добре известни клишета за страната и народа ни. Обобщава ги Българската редакция на "Дойче веле".

Репортажът на Втора германска телевизия ZDF носи многозначителното заглавие "България: бедна, но секси - и корумпирана". Авторите посочват, че т.нар. "бедняшка колиба на Европа" много би искала да се отърве от тази титла, обаче големият й проблем си остава корупцията.

По-нататък в материала става дума за София: "Модерни магазини, ресторанти и бутици, много млади хора, приповдигнато настроение. Жизненият стандарт поне в големите градове през последното десетилетие видимо се е повишил.

IT браншът, текстилната индустрия и други отрасли изведнъж откриха България като страна с висококвалифицирана, но същевременно и евтина работна ръка. Магистралите, железопътните линии и метрото също свидетелстват за напредък, финансиран най-вече с помощи от ЕС. (...)

Но в лекарския кабинет, в училище или в рамките на трудовия живот, примерно при раздаването на големи държавни поръчки: навсякъде трябва да вадиш портфейла и да даваш подкуп. В тази балканска страна нещата не стават другояче."

Австрийският в. "Винер цайтунг" също смята, че европредседателството трябва да помогне на България да се отърве от имиджа си на най-бедната и корумпирана страна в ЕС. А германският "Зюддойче Цайтунг" извежда в подзаглавие: "Не е чак страна за пример, но затова пък е ангажиран член на ЕС."

Виж още: Чуждите медии критични към българското председателство на ЕС още преди старта му

Друг голям германски вестник, "Франкфуртер Алгемайне цайтунг", публикува обширен анализ от балканския си кореспондент Михаел Мартенс, известен като отличен познавач на България, който между другото пише:

"Младите българи имат твърде реалистична, а понякога дори прекалено самокритична оценка за себе си и за своята държава. Мнозинството българи имат доверие в ЕС - и нямат доверие на правителството, на местните власти и на парламента в София. След като през 2007 г. страната се присъедини към ЕС, някои българи дори започнаха да гледат по-скептично на Евросъюза: Един клуб, който приема България за свой член, едва ли е толкова за хвалене..."

Могъщи олигарси

Михаел Мартенс цитира Огнян Минчев с твърдението, че страната се контролира от една монополоподобна олигархия, поради което на практика било все едно кой точно управлява. И заключава: "Това е малко преувеличено, защото все пак мнозина българи добре си спомнят какво се случва на страната им, когато на власт дойде русофилската БСП с различните си обвързаности.

От друга страна обаче, тезата на Минчев далеч не е толкова параноична, колкото изглежда. В България наистина съществува една парламентарна повърхност, на която партии с различна ориентация се борят за доверието на избирателите. На това равнище непрекъснато има промени, партии и личности идват и си отиват, понякога само след един мандат.

Зад тях обаче е равнището на олигарсите, които притежават могъществото да блокират всички реформи, доколкото правителствата изобщо желаят реформи. И това могъщество е надживяло не едни избори и не един парламент." 

Виж още: Ръководим ЕС под мотото "Съединението прави силата"

За един от българските олигарси, Делян Пеевски, споменава и в. "Франкфуртер нойе пресе": "Репортери без граници" поставят България на 109-о място в класацията за медийна свобода - най-зле от всички държави в ЕС. Половината африкански държави са по-добре. Олигарси като Делян Пеевски, бившият шеф на държавните тайни служби, решават какво се отпечатва и какво - не. Могъщият кукловод е собственик на "Нова българска медийна група", която представлява 80% от пресата в страната."

Хомофобски нагласи

По повод европредседателството на друга българска тема се спира левият в. "ТАЦ". Под заглавие "Живот в една мачо-култура" изданието пише, че със сексуалните малцинства страната не се отнася в съзвучие с европейските ценности.

На хомосексуалните в България не им лесно, констатира авторката на репортажа и цитира хомофобските призиви на Веселин Марешки. По-нататък в статията й се казва:

"Партия "Атака" е като родна сестра на Марешки. По линия на "Обединените патриоти" тя дори влиза в правителството. "Атака" заема още по-крайна позиция и настоява да бъдат криминализирани гей парадът и участниците в него. Крайнодесните твърдят, че това бил "мръсен феномен, чужд на нашите национални традиции", който изнасял на улицата сексуални перверзии и морална разпуснатост.

Подобни човеконенавистни изцепки намират плодородна почва сред повечето българи. Според едно допитване на "Тренд" от октомври 2017 почти 60% от хората не искат да имат за приятели хора с хомосексуална ориентация, които просторечиво биват наричани "педерасти", или "обратни". 50% не желаят да живеят в една и съща сграда с гейове или лесбийки, а 75% отхвърлят гей браковете."

Вестникът цитира и 32-годишния Симеон Василев от правозащитната група "Глас". Той смята, че неприемането и дискриминацията срещу хомосексуалните е остатък от комунистическо време, но не само това: "Живеем в една мачо-култура, в която се отхвърля всичко различно", обяснява той.

Най-агресивни били хетеросексуалните мъже в младежка или на средна възраст, чиито бликащи от омраза акции на всичкото отгоре намирали платформа за изява в редица медии.

"Франкфуртер Алгемайне цайтунг" помества и портрет на премиера Бойко Борисов, където се казва: "В родината почти никой не може да се мери с него, но на международната сцена той предпочита да бъде по-сдържан: Бойко Борисов, който от април 2017 за трети път е министър-председател на България, разбира и говори по малко руски и сръбски, но на английски или на други западни езици не може да разговаря отвъд обичайните любезни фрази."

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"