Добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве.

Твърди се, че отливът от книгите е повсеместен и категоричен, но представянето на книгата "Градове за хората" от Ян Геел опроверга това. Датският архитект беше звездата в двудневната програма с лекции от деветото издание на международния фестивал за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week 2016. Той изнесе две лекции при препълнени зали и повишен интерес както от специалистите, така и за широката публика.

Ето какво сподели и издателят на книгата у нас, Манол Пейков, във "Фейсбук":

"Имам чувството, че цяла София се е стекла на премиерата на Ян Геел. Правил съм десетки представяния в СГХГ, но никога не съм виждал толкова хора, събрани тук. Всички донесени книги се разпродадоха още преди да започнем и се наложи момичетата да тичат за още и още.

Макар страстно да споделям идеите на Геел и искрено да вярвам в потенциала им да променят качеството ни на живот, и за миг не съм допускал, че толкова много хора ще пожелаят да видят, чуят, докоснат Ян Геел и да вземат в ръце книгата му, издадена преди броени дни на български език.

Няма друг двигател на промяната, освен хората -- млади и стари, изкушени и неизкушени, специалисти и неспециалисти, архитекти, урбанисти, строители, професори, студенти, майки, бащи, просто граждани, хора, които искат децата им да живеят в по-добър град и по-добър свят от онзи, в който живеем ние днес.

Небивалият интерес към идеите и работата на Ян Геел са ярко доказателство, че моментът е настъпил, че промяната е възможна, че хората са готови да я приветстват и прегърнат. Прегръщам ви, хора!"

Първо ние оформяме градовете, после те оформят нас, казва Геел. Неговите идеи и концепции залягат в основата на подобряването на качеството на живота в големите градове. Все по-често се говори за "копенхагенизация" на средата с достъпен пешеходен и велотранспорт. Самият той заявява:

"Добрата градска среда продължава да бъде голямо предизвикателство за архитектурните изследвания и образование. Прекалено малко е направено досега, за да се осигурят качествени обитаеми градове за бързо растящото население в световен мащаб. Моята нова книга "Градове за хората", която излиза на български през октомври, дава много отговори на това какво може да се направи, но по-важното е как да бъдем сигурни, че този нов тип хуманистичен коректив ще бъде приложен."

А какво казват другите за неговия труд?

Ян Геел е най-добрият наблюдател на качеството на градската среда и неоценим като философ на големия град за разрешаване на кризите на околната среда и здравето, с които се сблъскваме днес. Като се има предвид, че половината световно население обитава големите градове, цялата планета трябва да се поучи от уроците, преподавани от него в "Градове за хората". (Жанет Садик-Хан, Комисар на Транспортния департамент на град Ню Йорк)

Книгата разработва многобройните творчески идеи на Геел, изследва някои от големите градове по света, които успешно са направили подобрения през последните няколко десетилетия, и формулира предизвикателствата на бъдещето. Следващите поколения ще водят по-щастлив живот и големите градове ще бъдат по-конкурентни, ако лидерите им се вслушат в неговите съвети. (Енрике Пенялоса, бивш кмет на Богота, Колумбия, и президент на управителния съвет на Института по политики за транспорт и развитие на Ню Йорк)

Ян Геел продължава да ни удивлява с прозренията си за нещата, които действително работят в големия град. Притежава глобален поглед, основаващ се на работата му със сравнителна информация за това как пешеходците използват публичните пространства в Европа, Австралия и Америка. Най-привлекателна е способността му компетентно и бързо да подпомага големите градове, за да превърнат задръстените от трафик улици в рай за хората. (Питър Нюман, професор по устойчиво развитие, Къртин юнивърсити, Австралия и съавтор на Resilient Cities)

Геел посети България по инициатива на One Architecture Week, главния архитект на София Здравко Здравков и издателство "Жанет 45".

Той е бивш професор в Кралската академия по изящни изкуства в Дания и съосновател на студиото Gehl Architects, което консултира градове с цел подобряване на обществените пространства и подпомага прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право. Според него добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве.

Източник: One Architecture Week, "Жанет 45"