Оранжев код заради очакваното повишение на речните нива е обявен в няколко области, а ден по-рано урагани причиниха материални щети и усложнена обстановка по места. Как да избегнем опасностите при смерч и силен вятър?

Ураганен вятър вилня в началото на уикенда на много места в страната, като събори дървета, отнесе покриви и причини аварии на електропреносната мрежа.

Най-тежка беше обстановката в Северозападна България - монтанските общини Берковица и Вършец, където скоростта на вятъра достигна 150 км/ч. и беше въведено бедствено положение.

Такава буря не си спомнят и най-възрастните жители на курортното градче Вършец, разказва БНТ. Дърветата са падали върху покриви и леки коли.

Сериозни щети силният вятър е причинил още областите Варна, София, Кърджали. В тази връзка от МВР припомнят съветите си за безопасно поведение при смерч и силен вятър:

- При възникване на необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. По възможност изключете тока, водата и газта.

- Не оставайте за дълго време на открито. Има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети.

- Влезте вкъщи и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето или приземните етажи на сградата.

- Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

- Ако ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси. Незабавно потърсете подслон.

- Ако сте на полето или в планината, заемете ниските места до отминаване на опасността.

Заради продължителните дъждове ситуацията на места остава бедствена и в неделния ден - като в община Смолян, където реката заля кв. Устово. Щети от разрушителното пълноводие са нанесени и в с.Триград.

Главният път Варна-Бургас беше затворен временно за движение поради наводнение на пътен участък в района на град Обзор. По същата причина ограничения бяха наложени и по пътя Добрич-Албена.

Заради свличане на скални маси се наложи отклоняване на движението в участъци от няколко области като Благоевград, Бургас и Сливен, сочат данните на агенция "Пътна инфраструктура" за актуалната обстановка по пътищата.

За първия ден на февруари оранжев код бе обявен в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

В крайморския град се е наводнила основно северната част на кв. Лозово, съобщиха от пресцентъра на МВР, обобщавайки ситуацията в страната към 13 ч. Водата е заляла трафопост в района на спортна зала "Младост", прекъснато е електрозахранването.

В районите на комплексите "Изгрев", "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези. Подадени са сигнали, че в комплекс "Меден рудник" заради силния вятър има

висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради; изкоренени са и дървета

В кв. Долно Езерово нивото на водата по всички улици е между 50 и 80 см, на място са разположени екипа на пожарната, които да следят какво се случва и да помагат на засегнатите от природното бедствие. Късно снощи от вилно селище "Черниците" са изведени 10 души, които са настанени в общински център.

Продължава да бъде усложнена обстановката в Дългопол, където са наводнени къщите, разположени в ниската част на града. На територията на общината е обявено бедствено положение.

В община Провадия река Анадере е излязла от коритото си и е наводнила дворове, постройки и земеделски земи в селата Комарево, Овчага, Бозвелийско, Блъсково и Юнак.

Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН сумарното количество на валежите през денонощието ще достигне между 40 и 60 л/кв.м,

най-много в Родопската област и югоизточните райони

Следобeд от запад се очаква спиране на валежите. През нощта срещу понеделник ще е дъждовно главно в югоизточната половина от страната - средно 5-10 л/кв.м,  но локално и до 20-25 л/кв.м. В понеделник ще вали на повече места в същата област, но по-слабо, предимно 2 до 10 л/кв.м.

През нощта срещу вторник отново ще вали в цялата страна, като в Западна и Северна България се очаква предимно сняг. Дъжд и сняг ще валят във вторник в източната половина от страната.

15-дневна прогноза за времето виж на Termo.bg