У нас все още е актуално мотото "Парите могат да развалят взаимоотношенията"

У нас всяка втора двойка се кара за пари. Това показва международно проучване на агенция IPSOS, проведено сред 4000 души в България, Чехия, Словакия и Полша.

Ябълката на раздора - разпределението на доходите

"Доходите са причина за спорове във всяко трето домакинство, а едва четвърт от кавгите за пари са заради финансите като цяло, както и за заеми", коментира маркетинговия директор Александра Тодорова. За сравнение - в другите държави процентът на двойките, които влизат в тежки спорове за парите варира между 29 и 33%.

Основните причини за семейните скандали в Чехия и Словакия за разходите на домакинството, докато при поляците ябълката на раздора се оказват разходите за облекло, чанти и обувки. При българите двойки споровете върху разходите за домакинство се срещат при 1/4 от двойките, следвани от разходите за хоби и облекло.

Общото за двойките и в четирите страни е, че са единодушни, когато имат нужда от заем. Разминаванията се получават по въпросите с причината, сроковете на изплащане и погасителните вноски.

Виж още: Доколко са сериозни нещата във вашата връзка?

Заем от семейството - у нас е проблем

Една от причините за споровете за пари са заемите, включително и тези в рамките на семейството. Почти половината от чехите прибягват до тях, както и 45% от словаците. Много от тях признават, че понякога дори изгоден заем, взет от член на семейството, може да им донесе проблем.

Българите се придържат към мотото "Парите могат да развалят взаимоотношенията" и 43% от тях предпочитат да взимат заеми от банкови или небанкови кредитни компании. При поляците ситуацията е подобна.

Според проучването, гражданите на всички изследвани страни предпочитат да се допитат до семейството или близки приятели при проблем със семейните финанси.

Източник: "Монитор"