Банките в южната ни съседка отварят в понеделник, остава обаче лимитът от 60 евро на ден

България е твърдо против искането на Европейската комисия да се включим в отпускането на нов заем за Гърция. Това по безпрецедентен начин обедини всички парламентарно представени политическите сили, които категорично изразиха становище, че страната ни не бива да участва, съобщава Нова телевизия.

Мисля, че премиерът и финансовият министър вече изразиха позиция. Ако се наложи, българският парламент ще я подкрепи, коментира депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

Българското правителство не бива да допуска това, то трябва да е проблем на еврозоната, каза Алиосман Имамов от ДПС.

Румен Гечев от БСП заяви: „На Гърция трябва да помагат тези, които я натискаха да взема милиони заеми... След като Еврозоната не е управлявана добре, те да си оправят кашата! Топката е в богатите страни. Не може най-бедната страна в ЕС да поема дълговете на едрия европейски капитал".

"СИРИЗА е популистка партия, която не прави реформи. При това положение България не бива да налива пари в такава бездънна яма", отбеляза Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"То е малко "болен здрав носи". За да могат те да си живеят добре, ние ще трябва да плащаме и техните разходи", коментира се Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичен фронт.

Виж още: Почивка в Гърция - как вървят цените там

Банките отварят в понеделник

Междувременно стана ясно, че в понеделник отварят клоновете на гръцките банки. За момента ограничението за теглене на 60 евро на ден на човек остава. Очаква се въпреки помощта от Европа рестрикциите да бъдат в сила още дълго. Опашките пред банкоматите би трябвало да намалеят и хората, които нямат дебитни или кредитни карти, да имат по-лесен достъп до парите си.

Днес трябва да бъде обявено и решението за спешна помощ от 7 милиард евро за Гърция се очаква да бъде официално обявено днес, след като страните от Еврозоната постигнаха принципното споразумение.

Депутатите от парламентите на Германия и Австрия се очаква да гласуват споразумението за трета спасителна програма за южните ни съседи днес.

Източник: Нова телевизия, Би Ти Ви,