Хората искат да се отърват от фрапантни имена като Марулка, Занимавка и Хитлер

Всеки работен ден в Софийския районен съд се образува по едно дело за промяна на име по Закона за гражданската регистрация. Това съобщава в. "Сега", като се позовава на справка, предоставена съда. За първите 6 месеца на годината са образувани 113 такива производства. През 2015 г. делата за промяна на името са били 237, а година по-рано в съда са постъпили 229 такива молби.

Законът допуска промяна на името, когато избраното от родителите е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо. Такива например са казусите на Марулка, Занимавка и Хитлер, разказват от съда.

Магистратите разрешават някой да се прекръсти и ако той е известен в обществото с псевдоним, той се добавя към името му. Законът допуска и доста широко тълкуване на причините за промяна. Новото име е позволено и ако "важни причини налагат това". В тази графа влизат хората, които са станали известни под друго име. Като тв водещата Гала, чието рождено име е Галя.

Виж още: 7 забрани на детски имена

Според съдиите се случва и някой да иска да се отърве по този начин от проблемите си със закона. Затова прокуратурата се уведомява за молбите за промяна на името.

Информация се изпраща и до общината, където е роден желаещият, както и до тази, където живее. Магистратите питат и в сектор "Български документи за самоличност" на полицията дали кандидатът да се прекръсти има наложени някакви санкции.

Новото име не означава нова самоличност, обясняват съдии. Човекът запазва ЕГН-то си и ако има някакви наложени санкции, няма как да се скрие от тях.

Виж още: Кои са най-популярните български имена за 2015 г.

Процедурата за промяна на пола по документи също минава през районните съдилища. В София не се води статистика специално за този род производства. Затова и няма точни данни колко са на брой. Според магистратите годишно се гледат най-много две такива дела.

Източник: в. "Сега"