Астрономическото лято настъпва на 21 юни в 13,07 ч.

Най-ниските температури през юни ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите ще стигнат 31-36 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН пред агенция "Фокус".

Средната месечна температура през първия летен месец се очаква да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е 20-22 градуса, по долината на р. Струма - около 23 градуса, по високите полета между 17 и 19 градуса, а в планините от 3 до 12 градуса.

И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, а в източната валежите ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества.

Климатичната норма на валежите в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/ кв.м.

Всъщност това е и най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи. придружени от гръмотевици, а градушките също са характерно явление.

Обикновено дните с валеж са от седем до 10. а в два-три дена валежът е повече от 10 л/кв.м. Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Юни започва с топло време и максимални температури, достигащи 29.34 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.

През следващите дни до края на първата десетдневка въздушната маса ще е неустойчива и в часовете следобед и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки, а в отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През втората десетдневка температурите ще се задържат около нормалните за периода. През повечето дни времето ще остане неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третата десетдневка температурите относително ще се повишат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма вероятност около 22-ри и 24-ти.

Фазите на Луната през месеца са:
6 юни - последна четвърт
13 юни - новолуние
20 юни - първа четвърт
28 юни - пълнолуние.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 13,07 ч., когато е лятното слънцестоене.

Източник: агенция "Фокус"