Първият изцяло есенен месец започва със слънчев и топъл уикенд, но след това настъпва застудяване с дъжд

През октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, в планинските райони  от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони - между 60 и 90 л/кв.м, а в планините - от 80 до 100 л/кв.м.

Най-високите температури през първия изцяло есенен месец ще са между 23 и 28, а най-ниските стойности на термометъра ще паднат и под нулата, до минус 2-3, прогнозира пред агенция "Фокус" синоптичката в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН Марияна Попова.

Месецът започва с слънчев и топъл уикенд.

Промяна настъпва около средата на първата десетдневка, като в периода 4-7 октомври се очакват валежи и чувствително понижение на дневните температури. Има повишена вероятност да се създаде обстановка с временно интензивни валежи и силен вятър.

Впоследствие валежите ще спрат, но облачността ще остане по-често значителна. Температурите слабо ще се повишат.

През втората десетдневка времето ще бъде променливо. В началото ще се затопли още малко, но на места ще вали. След няколко спокойни дни, с повече облачност сутрин и слънчеви часове около и след обяд, към средата на периода отново ще има условия за превалявания.

Ще последват още няколко дни с повече слънце и по-високи температури, а в края на десетдневката - отново валежи и застудяване.

И третата десетдневка ще започне с валежи, но след това тенденцията е да преобладава облачно, в равнините - и мъгливо време, но без съществени валежи. Температурите постепенно ще се понижават.

Източник: агенция "Фокус"